Manifestarea va avea loc astăzi, 14 iunie, orele 18.30 – 20.00, în sala Atrium a IFB. Atenție – accesul este liber şi gratuit în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabilă la adresa de mail karine.cochetel@institutfrancais.ro.
Lionel Duroy este autorul a peste douăsprezece romane (Écrire, Le Cahier de Turin, Des hommes éblouissants, Trois couples en quête d’orages și Priez pour nous, ultimele două fiind adaptate pentru marele ecran). Sursa de inspirație a tulburătoarei povești a Eugeniei este „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, explică scriitorul. În preajma celui de al Doilea Război Mondial, societatea românească valsează pe buza prăpastiei. Pentru a-l salva pe bărbatul pe care îl iubește, tânăra eroină a romanului „Eugenia” nu se dă în lături de la niciun efort și luptă singură cu nedreptățile de tot felul.
Ascensiunea fascismului și a extremei drepte în România interbelică constituie decorul acestei cărți îndelung salutată de critica franceză, volum apărut în martie 2018, la Editura Julliard. Lionel Duroy descrie căderea accelerată a unei societăți rafinate în deliciul barbariei și al antisemitismului. În această carte scrisă la persoana întîi, Eugenia este o tânără jurnalistă liberă și cu spirit de frondă care asistă neputincioasă la îngrozitorul pogrom de la Iași, din iunie 1941. Atunci, membrii Gărzii de Fier – ajutați de diverși cetățeni, vecini, prieteni ai victimelor – au omorât nu mai puțin de 13 mii de persoane în doar câteva zile. Lupta pentru libertate va deveni singurul scop al Eugeniei, care va încerca să se infiltreze printre asasini pentru a înțelege resorturile acțiunilor lor și originea răului.
Acest roman se constituie și ca un avertisment în fața redeșteptării unor reflexe terifinate în societatea contemporană. Cartea nu ocolește câteva figuri intelectuale proeminente precum Emil Cioran sau Mircea Eliade, al căror antisemitism a fost deja uitat, dar și pe cea a jurnalistului Curzio Malaparte, martor al prăbușirii lumii occidentale.
Dincolo de o uimitoare reconstituire istorică, Lionel Duroy scrie romanul unei femei libere care alege să nu renunțe la convingerile sale și să nu rămână indiferentă în fața barbariei umane.