fbpx

Explorează Bucureştiul cu alţi ochi

Zidurile Bucureştiului sunt pictate, zugrăvite sau mâzgălite. Priveşte-le acum cu alţi ochi şi descoperă mesajul artistic sau social din spatele lor.

Seria EXPLORATOR București 2021 ne propune să ne îmbarcăm în Turul Alternativ – pictura murală, între artă și social. 

Joi, 11 august, începând cu ora 18:30 vom pleca la pas la descoperirea unui alt Bucureşti. Turul va începe  de la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90 şi va merge către Universitatea de Arhitectură – curtea interioară, Piața Revoluției, C.A. Rosetti, Cărturești Verona, Arthur Verona, Biserica Anglicană, Eremia Grigorescu, Grădina cu filme. Punctul final va fi Piața Romană. 

"Pictura murală se poziționează între artă și social, între vandalism și o direcție deșteaptă de dezvoltare urbană. Fie că vorbim de grafitti, fie că vorbim de street-art, două categorii distincte, de multe ori aflate în opoziție sau evoluând una din cealaltă, pictura murală în spațiul public a devenit în ultimele patru decenii o categorie artistică în sine. Artiștii sunt când urmăriți de poliție și arestați, când expuși prin galerii, iar lucrările lor au ajuns să valoreze câteodată atât de mult încât primăriile au început să pună panouri de protecție din plexiglas peste ele, astfel încât acestea să nu poată fi vandalizate sau distruse.

Reclame

Deși cunoscută într-o mai mică măsură publicului larg bucureștean, mișcarea street-art din oraș este una extrem de dinamică și activă. Pe parcursul turului vom descoperi o parte dintre principalii artiști care «dau» pe zidurile orașului. Vom discuta despre grafitti, despre cum street-art-ul ajută la dezvoltarea urbană a zonelor defavorizate. Despre gentrificare și despre efectele acesteia.

Iar surpriza constă în vizionarea celei mai noi lucrări Saddo, făcută cu ajutorul lui Pren în curtea interioară a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, un spațiu în mod normal închis publicului larg."

Traseele din cadrul EXPLORATOR fac parte din proiectul pilot OPEN LAB, proiectul pilot al candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeana a Culturii – Bucuresti 2021 în cea de-a doua fază a competiției.

Du vorba mai departe:
Reclame