fbpx

Expoziția „Umbră dublă”, la Institutul Central de Grafică din Roma

Accademia di Romania in Roma – Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada României în Italia și Institutul Central de Grafică din Roma organizează miercuri, 13 martie 2024, vernisajul expoziției Umbră dublă semnată de Ciprian Mureșan, curatoriată de Pier Paolo Pancotto și Maura Picciau, directorul Institutului Central de Grafică.

Evenimentul va avea loc la Institutul Central de Grafică din Roma – Palazzo della Calcografia Via della Stamperia, 6 – Roma, începând cu ora 18.00, iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 13 martie – 1 mai 2024, de marți până duminică, între orele 10.00 – 19.00. 

În cadrul evenimentului vor interveni Maura Picciau – director Istituto centrale per la grafica și curatorul expoziției, Andrea De Pasquale – director general Direcția Generală Educație și Cercetare, E.S. doamna Gabriela Dancău – Ambasadorul României în Italia, Pier Paolo Pancotto – curatorul expoziției, Oana Boșca-Mălin – Accademia di Romania in Roma, Giorgio Marini – responsabil Gabinetto dei disegni – Istituto centrale per la grafica. 

Vor fi expuse 24 de lucrări pe hârtie de diferite formate, precum și nouă lucrări fotografice și o sculptură. Cu ocazia acestui eveniment, vor fi prezentate și câteva dintre desenele originale din care artistul s-a inspirat, din Pontormo, Tintoretto și Botticelli. Toate desenele expuse, unele de dimensiuni mari, au fost realizate de artist special pentru această expoziție, inspirându-se din lucrările marilor maeștri ai trecutului prezent în colecția Cabinetului de Desene al Institutului, cu care a avut ocazia să interacționeze direct în lunile premergătoare expoziţiei. 

Reclame

Desenele fac parte dintr-o serie care a început în 2013 cu o carte despre Bas Jan Ader și este legată de mitul artistului olandez care a desenat timp de patru ani pe aceeași bucată de hârtie, ștergând de fiecare dată desenul anterior înainte de a începe unul nou. Mureșan, inspirându-se din această lucrare, a desenat pe aceeași foaie de hârtie fără a șterge straturile anterioare, începând să copieze imagini din cărți, cataloage de artă, în principal monografii ale artiștilor, o carte pe o coală de hârtie, suprapunând și redesenând în faze și straturi. Această acumulare de imagini existente a dat naștere astfel unei imagini cu totul noi. 

Rezultatul este o expoziție care pleacă de la desen dar devine artă conceptuală pură – explică curatorul Pier Paolo Pancotto – Mureșan de fapt nu copiază din antic, mai degrabă pune la îndoială valoarea imaginii și cât de mult riscă repetarea acesteia să o facă să-și piardă valoarea semantică pe care ar trebui să o poarte cu ea. Un fel de „golire” a imaginii din cauza înmulțirii sale excesive. Lucrările fotografice care fac parte din expoziție au fost realizate cu ajutorul camerei stenopeice, un proces fotografic care exploatează principiul camerei obscure: pe unul dintre pereții prin care intră razele de lumină se face o mică gaură (pinhole) și reproduce imaginea în interior pe peretele opus unde este plasată o coală de hârtie fotosensibilă. O practică care prin timpi de expunere foarte lungi duce la crearea unor imagini voit nedefinite. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame