fbpx

Expoziţie comemorativă „Arhitectura lui Medgyaszay István”

Uniunea Arhitecților din România, Fundația Kós Károly (Budapesta) şi Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București vă invită la vernisajul expoziţiei „Arhitectura lui Medgyaszay István”.

Expoziție comemorativă István Medgyaszay este organizată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea arhitectului.

István Medgyaszay (1877-1959) a fost o personalitate maghiară marcantă în viața academică de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. A fost primul arhitect maghiar care a îmbinat elemente ornamentalistice din folclorul maghiar, în special din Transilvania, cu influențe arhitecturale din estul îndepărtat și cu arhitectura organică, și a folosit în construcțiile sale betonul armat.

Stilul lui caracteristic constă în îmbinarea construcțiilor din fier-beton cu formele preluate din arta populară, respectiv cu formele orientale. Artistul, renumit în primul rând pentru edificiile teatrale, a proiectat și numeroase biserici și blocuri de locuit, dar în timpul Primului Război Mondial a construit și pavilioane pentru expoziții militare. Importante creații ale sale se regăsesc astăzi și în România, iar experiența acumulată pe parcursul culegerilor de folclor pe teritoriul Transilvaniei și-a pus amprenta pe întreaga sa creație.

Reclame

István Medgyaszay este cunoscut în special de construcțiile sale de teatre, dar a desenat planul la numeroase clădiri, printre care multe se găsesc acum pe teritoriul României.

Prezintă:

dr. Keserü Katalin, istoric de artă, Magyar Művészeti Akadémia
Kovács Kázmér, arhitect, Uniunea Arhitectilor din România
 
Expoziția este organizată la sediul Uniunii Arhitecților din România (str. J.L. Calderon nr. 48) şi poate fi vizitată în perioada 18-29 iunie. Vernisajul este programat pentru ora 17:00.
 
Du vorba mai departe:
Reclame