Expoziție comemorativă István Medgyaszay este organizată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea arhitectului.
István Medgyaszay (1877-1959) a fost o personalitate maghiară marcantă în viața academică de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. A fost primul arhitect maghiar care a îmbinat elemente ornamentalistice din folclorul maghiar, în special din Transilvania, cu influențe arhitecturale din estul îndepărtat și cu arhitectura organică, și a folosit în construcțiile sale betonul armat.
Stilul lui caracteristic constă în îmbinarea construcțiilor din fier-beton cu formele preluate din arta populară, respectiv cu formele orientale. Artistul, renumit în primul rând pentru edificiile teatrale, a proiectat și numeroase biserici și blocuri de locuit, dar în timpul Primului Război Mondial a construit și pavilioane pentru expoziții militare. Importante creații ale sale se regăsesc astăzi și în România, iar experiența acumulată pe parcursul culegerilor de folclor pe teritoriul Transilvaniei și-a pus amprenta pe întreaga sa creație.
István Medgyaszay este cunoscut în special de construcțiile sale de teatre, dar a desenat planul la numeroase clădiri, printre care multe se găsesc acum pe teritoriul României.
Prezintă: