În Europa de astăzi, în care multe țări refuză să preia cote de refugiați – în unele cazuri pentru că populația lor trăiește precar, în alte cazuri din motive naționaliste – Daniela Boltres a adus în fața publicului timișorean un proiect participativ de poezie – WER VERSTEHT DAS SCHON? (CINE OARE POATE ÎNȚELEGE?), un spațiu de discuții pe tema refugiaților și a înstrăinării. Proiectul cuprinde 14 panouri cu poezii scrise de refugiați și migranți care trăiesc în Germania.
Vernisajul expoziției WER VERSTEHT DAS SCHON? (CINE OARE POATE ÎNȚELEGE? ©Daniela Boltres) a avut loc marți, 20 februarie 2018, la ora 19.00 la MISC. (Splaiul Nicolae Titulescu). La eveniment a fost prezentă și curatoarea Daniela Boltres. La vernisaj, poeziille au fost citite în limbile originale precum și în limbile germană și română.
Evenimentul a fost urmat, astăzi și mâine, de două zile de workshop în format cafenea – spațiu de discuție pentru a împărtăși experiențe, a reflecta și a discuta despre experiențele personale, dar și amintirile participanților.
CINE OARE POATE ÎNȚELEGE? ©: Cafenea – spațiu de discuție cu tema ‘A fi refugiat, a fi acasă’
Workshop-ul are loc în zilele de 21 și 22 februarie, între orele 10:00-13:00, la MISC. Sunt așteptați să participe tineri liceeni, studenți, refugiați care trăiesc la Timișoara, dar și alte persoane interesate de tematică. Workshop-ul se va desfășura în limbile engleză/ română.
Cafeneaua – spațiu de discuție e un concept provenit din tradiția «Vindecarea amintirilor», pus în practică în Africa de Sud în timpul Apartheid-ului, în Irlanda de Nord în timpul conflictului între catolici și protestanți precum și în sud-estul Europei, de exemplu în România în 2004, în cadrul eforturilor de reconciliere interconfesionale – între religii, culturi și biserici.
Daniela BOLTRES, poetă și activistă, este multiplă beneficiară a unor burse literare oferite de landul Mecklenburg-Vorpommern. În Osnabrück conduce Café International și asociația Kulturarbeit im Exil – Centrul pentru refugiați. Ea lucrează ca formator intercultural și moderator al cafenelei – spațiu de discuție.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Institutului Goethe București. Parteneri: Basca, MISC, Oekohaus Rostock eV, Exil-Osnabrücker Zentrum für Flüchtlinge.