fbpx

„Festivalul Filmului Românescˮ în Spania ajunge la Zaragoza și Barcelona

Cea de-a a XIII-a ediție a „Festivalului de film românescˮ/„Muestra de Cine Rumanoˮ, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, ajunge în orașele Zaragoza și Barcelona la începutul lunii noiembrie.

După inaugurarea de la Madrid în luna aprilie, Festivalul a fost itinerat la Santander, Palma de Mallorca, Granada și Oviedo, urmând ca în ultima parte a anului peliculele românești să fie proiectate în alte patru orașe spaniole.

Vineri, 3 noiembrie 2023, are loc inaugurarea „Muestra de Cine Rumano” la Zaragoza. Filmele vor fi proiectate în capitala provinciei Aragón, în perioada 3 noiembrie – 6 decembrie 2023, peliculele Spre Nord/ To the North – r. Mihai Mincan; R.M.N. – r. Cristian Mungiu; Metronom – r. Alexandru Belc; Miracol/ Miracle – r. Bogdan George Apetri; Balaur/ A Higher Law – r. Octav Chelaru și Marocco/ Mikado – r. Emanuel Pârvu. Evenimentul este organizat în colaborare cu Filmoteca de Zaragoza, la sediul căreia vor avea loc proiecția, cu sprijinul Consulatului României la Zaragoza.

Marți, 7 noiembrie 2023, „Festivalul de film românescˮ va fi inaugurat la Barcelona, în prezența actorului și regizorului Emanuel Pârvu. Acesta va prezenta producția proprie „Maroccoˮ/„Mikadoˮ, cea care deschide Festivalul în capitala Cataloniei, și va susține un masterclass cu studenții de la Escuela de Cine de Barcelona (ECIB), singura instituție din Catalonia care oferă o pregătire completă în domeniul cinematografic. ICR Madrid colaborează la Barcelona cu FilmoTeca de Catalunya și Consulatul General al României la Barcelona. Filmele sunt proiectate în original, cu subtitluri în limba spaniolă

Reclame

Festivalul a devenit un punct de referință atât în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească cât și în rândul profesioniștilor. Este un proiect anual de promovare a cinematografiei românești pe care ICR Madrid l-a inițiat în 2010 și care constă în proiectarea a cinci – șase pelicule recente în capitala Spaniei, fílmele fiind ulterior itinerate în diverse orașe spaniole.

Orașele selectate pentru itinerare anul acesta reprezintă centrele cu cele mai puternice filmoteci regionale, în termeni de public, vizibilitate și capacitate logistică: Barcelona (al doilea pol cultural al Spaniei), Valencia (regiunea cu o imigrație românească foarte puternică și o filmotecă foarte activă, care organizează, printre altele, Festivalul Internațional de Film Cinema Jove, unde sunt selectate constant pelicule românești), Sevilla (important oraș din Anadaluzia), Oviedo, Zaragoza, Santander, Palma de Mallorca și Granada, orașe cu o importantă comunitatede românească.

La Madrid, Barcelona, Santander și Oviedo sunt invitați profesioniști din domeniul cinematografiei (producători, actori, regizori, critici) pentru a prezenta filmele propuse. De asemenea, ICR Madrid invită critici de film și jurnaliști spanioli care să prezinte o parte dintre filme și să modereze întâlnirile dintre publicul cinefil și regizorii sau actorii români invitați la festival.

Reclame

Proiecțiile sunt organizate în colaborare cu Cineteca Madrid, Filmoteca Catalană din Barcelona, Institutul Valencian al Audiovizualului și Cinematografiei din Valencia, Primăria din Oviedo, Filmoteca din Zaragoza, Filmoteca Andaluză, Teatre Principal de Palma și Ateneul din Santander.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame