Film german la Iaşi

Un film despre teoreticiana politică germană Hannah Arendt va rula în această seară la Centrul Cultural German de la Iaşi.

În această seară, în sala Bertold Brecht a Centrului Cultural German rulează filmul  filmul german „Hannah Arendt" în regia Margarethei von Trotta din anul 2012.

Numele Hannei Arendt a devenit cunoscut în urma publicării lucrării Originile totalitarismului (The Origins of Totalitarianism), în care analiza mecanismele care au făcut posibilă instaurarea unor regimuri totalitare, fasciste sau comuniste. Hannah Arendt s-a născut intr-o familie de evrei seculari la Linden, Germania în 14 octombrie 1906. Tatăl ei era inginer, iar mama practica muzica. În 1924 s-a înscris la Universitatea din Marburg pentru a studia teologia, dar a sfârșit prin a-și lua doctoratul în filosofie la Heidelberg (1929), după ce studiase cu Heidegger, Husserl și Jaspers.

În anul 1925 întâlnirea cu Heidegger devine un eveniment major în viața ei, atât pe plan intelectual cât și sentimental. În 1929, ea obține o bursă de studii care îi permite să lucreze până în anul 1933 la o biografie a lui Rahel Varnhagen, o femeie de litere evreică din epoca romantismului german.Sub influența lui Kurt Blumenfeld, președintele organizației sioniste, a devenit conștientă de identitatea ei evreiască în timp ce Jaspers încerca s-o determine să adere la esența germană a lui Max Weber.

A fost arestată de Gestapo în 1933, a reușit să scape și s-a refugiat în Franța. În 1941 a ajuns în SUA, unde inițial a scris pentru ziarul de limba germană Aufbau și a lucrat la editura Schoken Books, ocupând în același timp poziții-cheie în diverse organizații evreiești.

În filmul Margarethei von TrottaHannah Arendt este observatoare la procesul lui Adolf Eichmann, unde se așteaptă să se confrunte cu un monstru. În schimb, se confruntă cu un banal birocrat. Filmul conturează portretul unei femei curajoase și hotărâte.
Este un film biografic despre filosoafa Hannah Arendt (1906-1975), concentrându-se în special pe observațiile și analizele ei în procesul lui Adolf Eichmann în Ierusalim. Concentrat pe portretul unei intelectuale de excepţie a secolului 20, care este evocat într-un mod dinamic, filmul impresionează şi prin descrierea intimă a mediului newyorkez al imigranților germani şi evrei la începutul anilor 1960.
 
Filmul va fi subtitrat în limba engleză.
Intrarea este liberă.

 

Du vorba mai departe: