Film polonez la Vama Veche

„Varsovia 44” este o mărturie despre Revolta de Varşovia din anul 1944

"Varsovia 44" este o mărturie despre Revolta de Varşovia din anul 1944, când polonezii au rezistat timp de 63 de zile înainte de a se preda germanilor.

Filmul este considerat una dintre cele mai importante producţii cinematografice poloneze ale ultimilor ani şi spune povestea epică a unei generații de tineri care în perioada Poloniei aflate sub ocupație germană au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944.

În cadrul Festivalului Internațional de Arte Vizuale „Vama sub Lumini de Oscar”, care se va desfășura pe plaja din Vama Veche în perioada 19-28 august, spectatorii vor putea vedea acest film. 

Reclame

„Varșovia 44” nu poate evita comparația cu „Canalul”, filmul legendar al lui Andrzej Wajda, din anul 1957. „Canalul”, însă, este de mult timp privit ca aparținând clasicului, nu numai în cinematografia poloneză, ci și mondială. De asemenea, filmul lui Wajda pune întrebări cu privire la sensul aderării la idealuri, chiar și în fața unei înfrângeri inevitabile. Komasa, în schimb, a renunțat în mod conștient la acestea în favoarea unei imagini mai ample a luptelor din oraș. Dar asemeni „Canalului”, a construit o viziune asupra Revoltei pentru generațiile viitoare, astfel încât contemporanii să asocieze revolta din 1944 cu „Varșovia 44”. – Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”

Anul 1944, Varșovia sub ocupație germană. Stefan, un tânăr în vârstă de 18 ani, muncește pentru a-și întreține mama și fratele mai mic. Atunci când comandamentul Armatei Poloneze decide să pornească atacul împotriva germanilor slăbiți, care se retrăgeau spre Vest, Stefan se alătură mișcării alături de iubită și prieteni. Deși în primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, după 63 de zile de luptă aceștia capitulează în fața germanilor.

WARSAW 44 (Miasto 44) Trailer Poland 2014

Regia și scenariul: Jan Komasa

Distribuția: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski ș.a.

Du vorba mai departe:
Reclame