fbpx

Focus: Gaudeamus

La târgul de carte Gaudeamus au loc lansări de carte şi evenimente, care mai de care mai interesante pentru iubitorii de cultură. Am selectat pentru dumneavoastră câteva evenimente frumoase pe care le recomandăm cu toată inima.

La târgul de carte Gaudeamus au loc lansări de carte şi evenimente, care mai de care mai interesante pentru iubitorii de cultură.  Am selectat pentru dumneavoastră câteva evenimente frumoase pe care le recomandăm cu toată inima.

 

"Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turica lui Kemal Atatürk"

Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 11:30, ne întoarcem în lumea Turciei de odinioară cu ajutorul evenimentului de lansare a unei cărți de poveste: "Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk" de Florin Țurcanu și Enis Tulça.

Reclame

Vor lua cuvântul Excelența Sa Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Turciei în România, Florin Țurcanu, istoric și profesor la Universitatea din București, Enis Tulça, istoric și profesor la Universitatea Galatasaray din Istanbul. Discuția va fi moderată de Ana Antonescu, director editorial al Editurii Corint.

 

„10.000 de semne”

Joi, 17 noiembrie 2016 – ora 16.00 la standul ICR se lansează 10.000 de semne/10,000 characters (20 de prozatori români aleg paginile preferate din opera lor). O antologie bilingvă (în română și engleză) de proză românească postbelică al cărei model este o antologie deja clasică: O mie de păduri într-o ghindă, editată de Valerie Miles, în care mari scriitori de limbă spaniolă își aleg paginile preferate din propriile opere. La rândul ei, Valerie Miles împrumutase ideea de la Whit Burnett, a cărui antologie (publicată de Dial Press în 1942) se intitula This is My Best. Over 150 self-chosen and complete masterpieces, and the reasons for their selection. O carte care a influenţat istoria literară și în care antologatorul le ceruse scriitorilor celor mai prestigioși din vremea sa să-și aleagă „cel mai însemnat moment creativ". Invitați: Gabriela Adameșteanu, T.O. Bobe, Ioan Groșan

Reclame

„Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte”

Joi, 17 noiembrie 2016 – ora 17.00 la Standul ICR se lansează cartea Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte.  Perspectiva endogenă. Brâncuși – simbolismul hylesic de Matei Stîrcea-Crăciun, Editura Centrului de Cercetare, Promovare și Documentare „Constantin Brâncuși" în parteneriat cu Editura Institutului Cultural Român, 2016-

Prezintă: Florin Toma, Matei Stîrcea-Crăciun.

 

„Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”

Michael Schmidt Stiftung – Fundatia Michael Schmidt și Curtea Veche Publishing vă invită vineri, 8 noiembrie, de la ora 17:30, să susțineți cultura și tradițiile săsești, la lansarea cărților scrise de Ruxandra Hurezean, „Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași” și „Povestea sașilor din Transilvania. Spusă chiar de ei”, precum și la cea a cărților poștale „Pe urmele sașilor” cu imagini inedite din Haferland, surprinse de fotograful Barna Nemethi. 

 

„140 de ani de teatru idiș în România”

Vineri, 18 noiembrie 2016 – ora 12.00 (Standul ICR)

Publicat cu ocazia împlinirii a 140 de ani de existență neîntreruptă a teatrului idiș în România, volumul reprezintă o sinteză a istoriei acestui fenomen cultural de la începuturi până astăzi. Expunerea este ilustrată prin intermediul unor secțiuni documentare distincte dedicate diverselor epoci, dar și cu materiale care prezintă activitatea Teatrului Evreiesc de Stat. Lucrareaoferă publicului o scurtă istorie a fenomenului teatral de limbă idiș din România prin trei momente esențiale, punctând începuturile pitorești goldfadeniene, epoca de înflorire și creativitate interbelică și perioada de promovare și păstrare a tradiției, reprezentată de activitatea de aproape șapte decenii a Teatrului Evreiesc de Stat. Invitați: Maia Morgenstern, Ana Barton

 

„Antim Ivireanul.Opera tipografică”

Vineri, 18 noiembrie 2016 – ora 17.00 (Standul ICR)

Volum omagial dedicat împlinirii a 300 de ani de la moartea marelui ierarh-cărturar, ctitor de cultură şi spiritualitate românească. Antim Ivireanul este cel care a iniţiat introducerea limbii române în cultul divin, fiind cunoscut, printre altele, pentru bogata sa activitate de tipograf, gravor, ilustrator şi editor de carte. Moderator: Bogdan Popescu.

 

"Singurătate gonflabilă (prozatori maghiari din Transilvania)"

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016 ora 15.00 (Standul ICR)

O antologie de proză contemporană maghiară în care sunt selectaţi scriitori din Transilvania care scriu în limba maghiară, realizată de Judit E. Ferencz, jurnalistă la TVR. Volumul cuprinde povestiri semnate de autori din mai multe generații: Péter Demény, Szilárd Demeter, Zsuzsanna Ferencz, Attila György, Zsolt Láng, Evelin Márton, Vilmos Molnár, Attila Mózes, Zsolt Koppány Nagy, Sándor Zsigmond Papp, László Potozky, Zsuzsa Selyem, Róbert Csaba Szabó, István Szilágyi, Andrea Tompa, Gábor Vida, Ferenc Zsidó. Invitați: Judit E. Ferencz, George Volceanov Moderator: Simona Sora

 

Du vorba mai departe:
Reclame