fbpx

Forumul diversităţii culturale

Timp de două zile, ARCUB Gabroveni a fost gazda Forumului Diversității Culturale.

Timp de două zile, ARCUB Gabroveni a fost gazda Forumului Diversității Culturale, un eveniment ce a reunit specialiști în domeniul cultural, al migrației, relațiilor internaționale, membrii minorităților naționale și comunităților de imigranți și reprezentanți ai sectorului public.

Organizat de Asociația MAIE, în cadrul proiectului Noile minorități din municipiul București, forumul s-a bazat pe rezultatele acestui proiect, dar a oferit o imagine de ansamblu asupra diversității culturale, pornind de la impactul minorităților istorice asupra evoluției culturale autohtone, trecând prin ambiguitatea integrării cetățenilor străini care s-au stabilit în România după 1990 și ajungând la provocările prezente legate de multiculturalitatea Europei.

România este o țară bogată din punct de vedere al diversității culturale. Influența minorităților naționale în istoria, cultura, tradițiile și limba noastră nu poate fi negată.

Reclame

Cele 18 prezentări realizate în cadrul conferinței au adus în dezbatere diferite aspecte ale diversității culturale, de la concepte teoretice, la exemple practice, de la prezentarea modului de îmbinare a diferitelor culturi până la rolul multiculturalității în dezvoltarea societății.

“România poate fi prezentată ca o reproducere la scară redusă a mozaicului european de etnii, limbi, culturi, credințe și tradiții. În acest moment, ne aflăm în fața unei responsabilități majore: un patrimoniu uriaș care trebuie valorificat și care aparține culturii românești, minorităților, dar și patrimoniului european în egală măsura.” – Irina-Sandra Marin Cajal

În același timp, în cadrul sesiunilor au fost abordate provocările viitoare legate de integrarea migranților și refugiaților.

Reclame

Prima zi a Forumului s-a încheiat cu prezentările susținute de Vintilă Mihăilescu, Bogdan Iancu, Monica

Vineri, 15 aprilie 2016, în cadrul Forumului Diversității Culturale au fost organizate trei ateliere: Integrarea cetățenilor străini în societatea bucureșteană; Bucureștiul și alte culturi; Educație pentru diversitate.

Forumul Diversității Culturale a fost realizat în cadrul proiectului „Noile minorităţi din municipiul Bucureşti” (www.newminorities.com), implementat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Telemark din Norvegia.

Proiectul este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului PA17/RO13 Promovarea diversității în Cultură și Artă în cadrul Patrimoniului European.

Mai multe informaţii aflaţi de aici: http://www.newminorities.com/ro/

Du vorba mai departe:
Reclame