De asemenea, la eveniment au fost prezenți domnul Ion Cîmpeanu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, domnul Ciprian Roșca, Secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Hervé Boisguillaume, directorul proiectului "Orașul durabil", în cadrul direcției Afacerilor Europene și Internaționale aflată sub autoritatea comună a Ministerului Francez al Tranziției Ecologice și Solidare și Ministerului Coeziunii Teritoriilor, și domnul Alexandru Aldea, președintele juriului concursului, Decan al Facultății de Inginerie în Limbi Străine a Universității Tehnice de Construcții din București.
Astfel, la categoria „Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor" câștigător a fost desemnat județul Prahova pentru proiectul său de gestionare integrată a deșeurilor. Trofeul și diploma au fost decernate de doamna Michèle Ramis și de domnul Mădălin Mihailovici, CEO al Veolia și director general al Apa Nova, doamnei Ludmila Sfîrloagă, Vicepreședinta consiliului județean Prahova, și domnului Marius Nicolae, Directorul executiv.
Municipiul Piatra Neamț a fost câștigătorul categoriei „Mobilitate urbană", cu proiectul „Combinarea de soluții pentru a crește mobilitatea urbană, pentru a reduce amprenta de carbon, pentru a spori siguranța deplasărilor și pentru a promova un stil de viață sănătos și activ". Trofeul și diploma au fost decernate de Ambasadoarea Franței și doamna Cecilia Tudor, Director de vânzări al Renault, domnului primar al municipiului Piatra Neamț Dragos Chitic și domnului Bogdan Pușcașu, City manager.
Pentru uzina sa pilot care produce biogaz alimentat de deșeurile menajere și animale, orașul Seini din județul Maramureș a fost declarat câștigătorul categoriei „Eficiență energetică". Trofeul și diploma au fost decernate de doamna Michèle Ramis și de doamna Cristina Zaharia, Responsabil de Comunicare comercială al Engie domnului Octavian Bodea viceprimar al orașului Seini.
De asemenea, la categoria „Valorificarea construcțiilor, reabilitarea patrimoniului, regenerare urbană", câștigător a fost declarat municipiul Alba Iulia, pentru proiectul „Reabilitarea centrului istoric al orașului Alba Iulia, fortificație de tip Vauban, drumuri de acces, iluminat exterior și mobilier stradal, spațiu interior". Trofeul și diploma au fost decernate de doamna Michèle Ramis și de doamna Alina Cristea, Manager pentru dezvoltare durabilal HOLCIM domnului Gabriel Plesa viceprimar al municipiului Alba Iulia.
Doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, a subliniat importanța colectivităților teritoriale care sunt actori majori ai tranziției ecologice și care vin cu proiecte inovatoare atât în Franța, cât și în România.
„Peste tot în lume, oraşele sunt cele care generează creştere economică: aici apar inovaţiile şi noile tehnologii. Mediul urban este o sursă de bogăţie, de locuri de muncă dar şi de probleme de mediu, de poluare, de încălzire globală. Nu avem la dispoziţia noastră decât o singură planetă, şi trebuie să acţionăm fără întârziere şi să răspundem acestor provocări. De aceea, este necesar să accelerăm tranziţia ecologică a oraşelor europene: colectivităţile teritoriale se găsesc în prima linie a acestui demers. Atât în Franţa cât şi în România, ele sunt cele care deţin experienţa în domeniu, elaborează proiecte care fac ca oraşele să devină mai durabile, care să determine o creştere sănătoasă.
Prin concursului de bune practici „Oraşe durabile", dorim să punem în evidenţă patru proiecte exemplare, care vor reprezenta un model, o sursă de inspiraţie pentru o mişcare mai amplă în favoarea unei creşteri economice care să ţină seama de mediu. Cooperarea între Franţa şi România în acest domeniu are un potenţial extraordinar, implicând colaborarea între colectivităţi şi întreprinderi din cele două ţări, dar şi cu universităţi şi cu societatea civilă", a declarat Ambasadoarea Franței.
Proiectele câștigătoare au fost selectate de un juriu format din experți independenți și vor câștiga o vizită de studiu într-o comunitate de referință parteneră din Franța pentru a vedea alte exemple inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a comunităților.
Concursul „Orașul durabil", aflat la prima ediție, a avut ca scop să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților locale din România și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru acțiunile lor în domenii cheie care se circumscriu „orașului durabil".