fbpx

Korniss Péter: Memorie continuă

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în colaborare cu Várfok Galéria din Budapesta si Muzeul Naţional de Artă al României, vă invită la expoziția de artă fotografică a artistului Korniss Péter.

Korniss Péter revine acum la Bucureşti, după ce în anul 1999 a avut o expoziţie individuală la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu lucrările sale expuse în două locaţii: la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, care poate fi vizitată în perioada 21 martie – 10 aprilie, şi la Muzeul Naţional de Artă al României (sălile Kretzulescu), care poate fi vizitată în perioada 23 martie – 7 mai.

La Institutul Maghiar din Bucureşti vor fi prezentate fotografii realizate în anii şaizeci-şaptezeci reprezentând lumea ţărănească tradiţională. Expoziţia este vernisată de Brendus Réka, director adjunct la Secretariatul de Stat pentru Politică Națională din cadrul Cabinetului Primului Ministru din Ungaria, Liviu Constantinescu, directorul Muzeului Naţional de Artă al României și Radu Igazság, profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. în prezenţa artistului. Curator: Kovács Krisztina, istoric de artă (Galeria Várfok din Budapesta)

Expoziţia Memorie continuă care are loc la Muzeul Naţional de Artă al României prezintă opera lui Korniss din perspectiva unor noi conexiuni. Fotografiile sale emblematice apar într-o serie narativă individuală, începând cu fotografiile realizate în ani 60 şi 70 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Imaginile cuprinse în povestiri destăinuie latura personală a operei şi scot în evidenţă tendinţa consecventă şi creaţia conştientă care cuprinde activitatea artistică de o jumătate de secol a lui Korniss, şi o transformă în una din cele mai autentice opere de artă fotografică.

Reclame

Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje: a fetei care întoarce fânul,  a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan, prezintă pe femeile din Sic în mediul unei metropole, Budapesta, respectiv descriu omenii de la ţară în mediul lor, la muncă, acasă, pe câmp.

Precum toţi cei care i-au evaluat lucrările, de-a lungul anilor acordându-i lui Korniss binemeritatele premii, cei care au văzut lucrările sale se pot considera datori artistului pentru alegerea sa conştientă „că trebuie imortalizat tot ceea ce va dispare în curând.” Ei şi noi, adică cei care-l stimăm, suntem cu siguranţă cu toţii de acord cu următoarea declaraţie a artistului: „În calitate de fotograf nici că aş fi putut găsi o sarcină mai frumoasă pentru mine.” /Colin Ford, fondatorul şi primul director al National Media Museum din Marea Britanie /.

Korniss Péter este o personalitate definitorie în arta fotografică contemporană maghiară, Artist Emerit al Ungariei, distins cu Premiul Kossuth şi Premiul Pulitzer. S-a născut în 1937 la Cluj. În perioada 1961-1991 a lucrat la renumita revistă pentru femei Nők Lapja, apoi artist fotograf liber-profesionist.

Reclame

A dobândit recunoaştere mondială ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, această temă devenind ideea călăuzitoare a întregii sale opere, începând cu primele fotografii realizate în 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, care prezintă colindătorii cu Viflaimul sau femeile din Sic.

Korniss însă nu s-a limitat la acest spaţiu geografic, realizând serii de fotografii şi în alte colţuri ale lumii: în America de Nord şi de Sud, în Yemenul de Sud sau în Siberia. Din 1978 l-a preocupat şi viaţa navetiştilor, timp de zece ani a urmărit viaţa lui Skarbit András, iar seria care a rezultat: Muncitorul navetist (1988) poate fi considerată o bornă a artei fotografice maghiare contemporane.A expus în galerii şi muzee în şaisprezece ţări. Timp de trei ani, începând cu 1977, a fost membru în juriul internaţional World Press Photo, iar din 1983 membru al comitetul internaţional de consultanţă al W. Eugene Smith Memorial Fund. În centrul creaţiei sale se află reprezentarea documentară a vieţii ţărăneşti pe cale de dispariţie din Transilvania şi Ungaria.

La împlinirea vârstei de 80 de ani, în anul 2017 Galeria Naţională Ungară şi-a exprimat recunoaşterea faţă de opera inegalabilă a lui Korniss Péter şi faţă de arta sa mereu renăscută, printr-o expoziţie aniversară monumentală, de o importanţă istorică, concomitent având o expoziţie şi la Várfok Galéria din Budapesta. Korniss Péter este primul artist fotograf maghiar în viaţă care s-a bucurat de o asemenea distincţie, iar expoziţia sa a cunoscut cel mai mare număr de vizitatori dintre toate expoziţiile personale ale artiştilor contemporani din Ungaria.

Du vorba mai departe:
Reclame