În intervalul 3-5 octombrie 2023, volumele vor fi prezentate la Cluj, Timișoara și Reșița, iar în data de 23 octombrie, la Iași. Vor avea loc evenimente și la Sibiu și București.
- CLUJ
Marți, 3 octombrie, ora 13.30, Biblioteca Austria „ Bernhard Stillfried” (str. Horea nr. 7, parter)
Prezintă: Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf, Ovidiu Pecican
Evenimentul va avea loc în cadrul festivităților aniversării de 20 de ani de la deschiderea Bibliotecii Austria „ Bernhard Stillfried”, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
- TIMIȘOARA
Miercuri, 4 octombrie, ora 14.00, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” (Bulevardul Vasile Pârvan 4A)
Prezintă: Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf, Vasile Docea
- REȘIȚA
Joi, 5 octombrie, ora 16.00, Muzeul Banatului Montan (Bulevardul Republicii 10)
Prezintă: Ada Cruceanu-Chisăliță, Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf
Evenimentul va avea loc în cadrul „Decadei culturii germane în Banatul Montan”, ediția XXXIII-a.
„Rezultat al unui proiect finanțat de UEFISCDI, lucrarea și-a propus înregistrarea, aprofundarea și interrelaționarea de către echipe interdisciplinare de istorici, germaniști, juriști, sociologi, specialiști în studii culturale din Iași și Cluj-Napoca a elementelor ce compun mozaicul atât de variat al prezenței limbii și culturii germane pe teritoriul statului român după 1918. Pe baza unui model multi-, inter- și transdisciplinar al tipurilor și varietăților de interacțiune, s-a urmărit o reconstituire a imaginii «în mișcare», de ansamblu și totodată diferențiată, a tuturor domeniilor în care s-au manifestat acestea în noua configurație politică, socială și culturală a României Mari, studiind atent rețelele de mijlocitori individuali și colectivi și motivațiile care au determinat fluxurile de «transfer» cultural între actorii implicați.” (Andrei Corbea-Hoișie, Rudolf Gräf)
Rudolf GRÄF, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu al Academiei Române. A predat la universitățile din Graz, Rostock și ca profesor invitat la Universitatea din Regensburg. Autor a numeroase lucrări publicate în țară și în străinătate consacrate istoriei economice a României, istoriei minorității germane din România, istoriei Banatului și a industriei bănățene, între care Rumänien. Geschichte und Geographie (în colab. cu Kurt Scharr; Böhlau, Viena, 2008), 250 Jahre Eisenhüttenindustrie in Reschitza. Studien zur Industriegeschichte des Banater Berglands (coord. în colab. cu Josef Wolf; Centrul de Studii Transilvane, ClujNapoca, 2021-2022), editor al versiunii românești a seriei de șase volume Monarhia Habsburgică (1848-1918) a Comisiei pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei (vol. I-V, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane & Polirom, Cluj-Napoca & Iași, 2020-2022).