Muzeul Naţional Brukenthal este primul muzeu din Europa de Est care va începe un parteneriat cu The Museum Group (TMG) din Dubai.
Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, a avut o întâlnire cu Ahmed Obaid Al Mansoori, directorul The Museum Group (TMG) și Crossroad of Civilizations Museum din Dubai.
Organizată la Dubai, în data de 26 iulie, ziua de naştere a fondatorului muzeului, Baronul Samuel von Brukenthal, întâlnirea a stabilit punctele ce vor face parte din contractul de parteneriat ce va avea ca obiective realizarea de studii, cercetare, expoziții comune, realizarea de publicații, restaurare, colaborarea cu diferite instituții și colecții private partenere
În cadrul acordului vor exista colaborări în ceea ce priveşte cercetarea colecţiei muzeului sibian, realizarea de studii comune unde se vor oglindi colecţiile muzeelor, realizarea de expoziţii, expoziţii online, cataloage, articole, schimburi de idei în ceea ce priveşte tehnologizarea şi modernizarea muzeelor, etc. „Este prima colaborare a unui muzeu din această parte a Europei cu aceasta instituţie din Dubai. Avem multe lucruri care ne diferenţiază dar şi multe punţi de legătură dar avem nevoie de dialog. Avem de învăţat unii de la alţii şi acest fapt este unul important pe care eu, personal, pun un mare accent”, spune managerul Muzeului Național Brukenthal.
Grupul Muzeelor (TMG) este un centru istoric care include: Muzeul Răscruce a Civilizaţilor (CCM), Muzeul Manuscriselor şi Cărţilor Rare şi Muzeul de Arme şi Armuri. Împreună, ele reflectă tot ce este mai bun din fiecare civilizaţie care a trecut prin regiune. Artefactele sale reflectă diversitatea şi toleranţa culturilor, credinţelor şi religiilor; personificând moştenirea Dubaiului şi a Emiratelor Arabe Unite ca o răscruce de rute comerciale globale şi schimburi culturale între Europa, Africa şi Asia. Acesta împleteşte o poveste prolifică despre modul în care dinamismul Dubaiului şi Emiratele Arabe Unite este o dezvoltare naturală a interacţiunii istorice a călătorilor lumii, comercianţilor şi beduinilor.