fbpx

Neural Mirror – prima participare a României la Festivalul BRIGHT

România se alătură Festivalului Bright (Brussels Festival of Lights), care se va desfășura în perioada 15 – 18 februarie 2024, în contextul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestei ediții vor fi expuse, în aer liber, lucrări din majoritatea statelor membre UE, atât în centrul istoric cât și în cartierul european, ce vor fi luminate, pe parcursul serilor de festival, de numeroase instalații și proiecții.

ICR Bruxelles susține expunerea lucrării Neural Mirror, de Alex Cioacă și One Night Gallery – prima galerie de new media din România, care îmbină arta și tehnologia în expoziții inovatoare. Realizat în colaborare cu Visit.Brussels, o organizație de utilitate publică din Bruxelles, specializată în promovarea obiectivelor turistice și a evenimentelor culturale de anvergură, proiectul marchează prima participare a României la această prestigioasă manifestare culturală. Echipa Visit.Brussels estimează prezența, la această ediție, a cel puțin 400 000 de vizitatori.

Având în vedere că una din prioritățile Președinției belgiene constă în continuarea lucrărilor de reglementare a domeniului inteligenței artificiale, Neural Mirror prezintă modalități concrete de utilizare a acesteia. Creatorii operei fac apel la inteligența artificială, care analizează diverse stiluri artistice, pentru a le utiliza ulterior în transformarea imaginilor captate în timp real. În fiecare seară, între orele 18.30 -23.00, vizitatorii vor fi, astfel, invitați să se poziționeze în fața unui ecran de mari dimensiuni, pentru a fi transpuși într-o operă de artă.

Reclame

Lucrarea va fi expusă în cartierul istoric al orașului Bruxelles, mai precis în Piața Spaniei, urmând să se bucure de o mare vizibilitate.

Neural Mirror este o inițiativă inedită în domeniul diplomației culturale românești, relevantă pentru formele artistice digitale, ce atrag noi audiențe, cu precădere în rândul tinerelor generații. Publicul european va avea, așadar, ocazia să descopere arta românească printr-o operă inedită, care transmite un mesaj universal, situat la confluența dintre tradițional și modern, dintre spiritualitate și tehnologie.

One Night Gallery va fi reprezentată la Bruxelles de Mădălina Ivașcu, co-fondator al acestui important reper cultural din peisajul românesc, care se află într-o permanentă căutare de noi forme de exprimare, bazate pe realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping, inteligență artificială, animație, sound design și instalații interactive. Lucrările galeriei au câștigat numeroase premii (de exemplu, Effie 2023) și au fost expuse în toate colțurile lumii.

Reclame

Alexandru Cioacă este cercetător IT și creative coder. A obținut un doctorat în informatică la Universitatea Virginia Tech, USA, după care s-a stabilit în București, unde activează în prezent. Din anul 2016, a început să utilizeze tehnici AI experimentale pentru instalații interactive și conținut digital, realizând mai multe inovații în domeniu. Dr. Cioacă a dezvoltat lucrarea Neural Mirror, care a devenit prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială. În scurt timp, instalația a fost inclusă în portofoliul One Night Gallery. Astfel, prin colaborarea cu galeria, Neural Mirror a putut fi în permanență actualizată și a căpătat o expunere largă la public, fiind prezentată în cadrul celor mai populare evenimente publice din țară și străinătate. Anul trecut, Neural Mirror a dobândit o ‘casă permanentă’, la Muzeul Imersiv de Noi Arte (MINA) din București, unde poate fi vizionată în cea mai recentă versiune a sa.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame