Opusul tulburător dedicat victimelor bombei atomice, care a distrus Hiroshima acum 72 de ani, compus de Krzysztof Penderecki, va putea fi ascultat în cadrul concertului de închidere a Festivalului de Muzică Contemporană din Cluj-Napoca, pe 28 aprilie.
Compoziția dedicată victimelor atacului american cu bombă atomică din 1945 asupra orașului japonez Hiroshima a fost creată în 1960. Krzysztof Penderecki, considerat astăzi în lume drept unul dintre cei mai valoroși compozitori contemporani, avea pe atunci 27 de ani. Partitura sa, impresionantă, plină de dramatism, amintind de un strigăt, la vremea aceea absolut surprinzătoare și sunând ca nimic care să fi fost creat anterior, s-a dovedit a fi o piatră de hotar în muzică. Direcția pe care o reprezintă avea să fie numită ulterior în Polonia sonorism. Pentru această lucrare, compozitorul a fost premiat, printre altele, la Tribuna Internațională a Compozitorilor UNESCO de la Paris și a primit o medalie în Japonia. De-a lungul anilor, lucrări timpurii ale lui Penderecki, precum „Lamentație pentru Victimele Hiroshimei” au făcut furori inclusiv în cinema, ca ilustrație a amenințării și groazei în pelicule precum "Strălucirea" de Stanley Kubrick.
Născut în 1933, renumitul compozitor, dirijor și pedagog muzical este reprezentantul așa-numitei școli poloneze de compoziție, profesor și fost rector al Academiei de Muzică din Cracovia, doctor honoris causa al Universității Yale, Universității Naționale de Muzică din București, Academiei de Muzică din Cluj-Napoca ș.a., distins de patru ori cu premiul Grammy și una dintre personalitățile artistice cele mai marcante din Polonia.
În cadrul Festivalului „Cluj Modern”, lucrarea lui Penderecki va fi interpretată de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj, sub bagheta renumitului dirijor român Tiberiu Soare.
„Cluj Modern” reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii contemporane din România. În acest an, în cadrul celei de-a XII-a edițiii a festivalului vor fi prezentate lucrări care au contribuit la înnoirea limbajului și stilului muzicii contemporane, cum ar fi “Cvartetul nr. 2” de Arnold Schoenberg, precum și lucrări în primă audiție mondială ale unor compozitori români și străini.
Institutul Polonez din București este, pentru a doua oară, unul dintre partenerii Festivalului.
Unde și când: 28 aprilie 2017, ora 19.00, Cluj-Napoca, Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, str. M. Kogălniceanu nr. 5
Bilete: se pot cumpăra de aici