Membrii Asociaţiei pentru Distribuţia Internaţională de Cărţi, Lucrări şi Reviste Francofone (Association pour la Diffusion Internationale Francophone de Livres, Ouvrages et Revues – ADIFLOR) se vor afla din nou în România între 19 şi 27 februarie, pentru a distribui 8646 de cărţi pentru copii şi adolescenţi, în 54 de şcoli şi licee din 13 oraşe şi comune.
Aflată la cea de a 5-a ediţie, operaţiunea se desfăşoară în cooperare cu Institutul Francez din România (IFR). Pe această cale, IFR urmăreşte să reafirme şi să întărească sprijinul acordat reţelei de instituţii de învăţământ bilingve din sistemul preuniversitar, dar şi să determine celelalte şcoli şi licee să acorde mai multă importanţă limbii franceze în procesul de formare a tinerilor, să mărească expunerea elevilor lor la cultura franceză în viaţa de zi cu zi. Institutul Francez din România a subvenţionat o parte dintre costurile de achiziţie a cărţilor pentre cele 5 licee bilingve participante la această acţiune. Totodată, IFR va testa, în curând, un dispozitiv pentru cărţile electronice (ebook reader) oferit de ADIFLOR, care va putea fi propus ca instrument pedagogic în şcolile bilingve.
ADIFLOR este o asociaţie non-profit al cărei scop este să înlesnească accesul publicului tânăr la cartea în limba franceză, să pună în evidenţă diversitatea culturală a spaţiului francofon şi să încurajeze solidaritatea şi acţiunea solidară. «De la înfiinţarea ei, în 1985, ADIFLOR s-a implicat în peste 1 500 de proiecteîn întreaga lume. În fiecare an, prin intermediul ei, mai mult de 200 000 de volume au îmbogăţit fondurile de publicaţii ale unor biblioteci publice, centre de documentare şi instituţii de învăţământ din ţări francofone şi francofile», explică reprezentanţii organizaţiei. Instituţiile care doresc să-şi procure cărţi în limba franceză le pot comanda online, pe platforma ADIFLOR (www.adiflor.org). Ele vor vărsa o contribuţie simbolică la achiziţionarea lucrărilor – 1,50 euro pentru fiecare volum, în cazul României.
Între 19 şi 27 februarie, cărţile vor fi livrate la Bacău, Braşov, Bucureşti, Carei, Cluj-Napoca, Deva, Iaşi, Negreşti-Oaş, Piatra Neamț, Pufeşti, Râmnicu Sărat, Satu-Mare, Timişoara. Volumele achiziționate acoperă o gamă largă de genuri și domenii – de la beletristică la literatura de specialitate, de popularizare a științei, dicționare, manuale, povești și jocuri. Antenele Institutului Francez din România (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara) sunt puncte de livrare. Cu această ocazie, se vor organiza întâlniri cu profesorii de limba franceză şi evenimente având ca scop mărirea coeziunii comunităţilor francofone şi francofile din aceste localităţi.