Proiectul cuprinde o adaptare a spectacolului de teatru „Orașul Paralel”, al Teatrului Maghiar de Stat Csiki Gergely din Timișoara și expoziția de fotografie „Timișoara Incognito”. Expoziția este deschisă publicului în perioada 12-18 martie 2024.
Trilogia „Orașul paralel”, oferă o experiență de teatru inspirată de povești reale, adunatede cătreregizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan în trei dintre cele mai frumoase cartiere istorice ale Timișoarei: Iosefin, Fabric și Elisabetin. Spectacolul se concentrează pe identitatea complexă a comunității timișorene, explorând lumi paralele, dând voce, chip și spațiu poveștilor neștiute și nevăzute ale cartierelor și ale personajelor cotidiene. Adaptarea la spațiul budapestan a spectacolului rămâne încărcată de emoție și tulburătoare, în care granițele dintre imaginație și realitate devin inextricabile și în care publicul însuși devine parte din piesă.
Expoziția „Timișoara Incognito”, afișată atât în exteriorul, cât și în interiorul sediului ICR Budapesta, cuprinde o selecție de imagini capturate de fotografi români pe parcursul anului 2023, finaliste și câștigătoare ale concursului „Timișoara Incognito – Liber de stereotipuri”, organizat de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Expoziția adună laolaltă viziuni vibrante care contribuie la definirea orașului Timișoara, ca un oraș multicultural, exprimând diversitate, energie, curaj, creativitate și inițiativă.
Curatoarea expoziției este Elena Aronoaie-Adorian. Proiectul teatral „Orașul Paralel” a fost dezvoltat de Asociația Pro Teszt din Timișoara, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, prin programul CiviCultura al Asociației Culturale Diogene în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Europei.