Evenimentul aduce în fața publicului, reconstituiri de tehnici textile, de la împletitul manual la tricotajul mecanic, precum și întâlnire – dialog cu invitații muzeului, artiști actuali din domeniul textilelor.
Expoziția care prezintă publicului noi aspecte privind patrimoniul textil și surprinde tehnici de împletire a firelor de cânepă, in, lână, bumbac va fi onorată în această zi de prezența unor invitați speciali, păstrători și transmițători ai tradițiilor textile în contextul actual.
O veți cunoaște pe doamna Valeria Neuvirt, artist brașovean care ne-a sprijinit în demersul nostru de a reconstitui în cadrul expoziției două tehnici textile, împetitul cu bâtele și împletitul găitanelor la troaca cu ciocănele, un meșteșug practicat de locuitorii din Șcheii Brașovului.
Este o ocazie unică prezența în cadrul întâlnirii a dantelăreselor din Sâncrai, jud. Harghita; este vorba despre Berze Katalin și mai tinerele Laszlo Noemi, Kovacs Anita și Laszlo Kinga, care continuă tehnica dantelei cu ciocănele, originară din orașul Bruges, Belgia, tehnică înscrisă în patrimoniul imaterial UNESCO și transmisă de sute de ani din generație în generație.
O altă dantelăreasă prezentă în cadrul evenimentului este Violeta Roman din Feldioara care ne-a reconstituit în cadrul expoziției tehnica dantelei tip fileu.
Cunoscută în arta țesutului, Rodica Ispas din Avrig, lucrează și astăzi „cicuri pe lemn”cu care decorează textilele de interior, tehnică de împletit cu noduri, care va fi prezentă și în cadrul întâlnirii noastre.
Lor li se alătură membrii comunității din Săcădate, jud. Sibiu care ne vor încânta cu o prezentare a costumelor locale cu brâie împletite.
Acest eveniment este un prilej de întâlnire a acestor artiști actuali cu publicul, o ocazie de a-și demonstra abilitățile în practicarea acestor tehnici și totodată moment de recunoaștere din partea muzeului, a valorii lor excepționale în transmiterea tradițiilor textile.