Vernisajul expoziției va avea loc în data de 14 martie, în Galeria de Artă Accademia di Romania in Roma, ora 17.30/18.00 și va rămâne deschisă publicului până pe data de 31 martie 2024. Programul de vizitare al expoziției este de marți până vineri între orele 15.00-18.00 și sâmbăta de la 11.00-13.00 și 15.00-18.00.
Expoziția oferă publicului nu doar o idee asupra sintoniei și efervescenței artistice care caracterizează spațiul cultural clujean, ci și o prețioasă avanpremieră asupra stilului artistic al pictorului Șerban Savu, care va reprezenta România la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă de la Veneția.
Publicul prezent la vernisaj și cel care va vizita ulterior expoziția va putea descoperi mai multe informații despre artiști și operă din catalogul care va fi realizat prin contribuția Erminiei Di Biase.
În armonie cu cercetările celor doi autori, lucrarea reflectează asupra ideii de figură și figurare și asupra sensului pe care acest sistem de exprimare îl are în prezent. Aceasta are ca punct de pornire realitatea, surprinsă în diferitele aspecte ale vieții cotidiene – munca, timpul liber, divertismentul, sentimentele, natura – oferind mărturia căutărilor individuale ale celor doi artiști asupra raportului dintre contemporaneitate și istorie, realizat prin adoptarea unei sintaxe capabile să evoce, în armonie cu individualitatea și cu sensibilitatea, structura lingvistică a așa-numitului realism social.
Creația monumentală (250×650 cm, acrilic pe ghips carton, expusă prin amabilitatea GalerieiPlan B din Cluj-Napoca) își află originea în mozaicul care, în trecut, decora Fabrica „Steagul Roșu” din Brașov. Printr-o serie de procedee, cei doi artiști au reinterpretat acest mozaic, aducând – după cum rezultă și din titlu – o imagine publică sustrasă trecutului pe care o reconstituie memoriei colective.
Descrierea lucrării: „Reactment. Reconstituing the past”, 250×650 cm, pictură acrilică pe gips-carton, 2016, Cristian Rusu și Serban Savu, prin amabilitatea Galeriei Plan B. Expoziția va fi completată de proiecția unui film realizat de cei doi artiști.
Șerban Savu(n. 25 august 1978, Sighișoara) trăieşte şi lucrează în Cluj-Napoca. A studiat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, iar în perioada 2002-2004 a beneficiat de bursa de cercetare “Nicolae Iorga”, în Veneţia. De-a lungul anilor a expus în mai multe galerii de artă din lume. Temele abordate sunt legate în principal de tranziția post-comunistă şi de efectele arhitecturale şi sociale ale comunismului.
Cristian Rusu (n. 1972, Cluj) este artist vizual și scenograf. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj și și-a luat masterul la aceeași universitate. În 2014 și-a luat doctoratul în teoria teatrului la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În prezent ocupă o funcție didactică la Facultatea de Teatru și Televiziune din Universitatea Babeș-Bolyai. Prin diferite tehnici ale artelor vizuale și combinând concepte spațiale și arhitecturale, el interoghează interacțiunea dintre estetică, sensibilitate și ideologie, în special prin proiecte site-specific. A primit Premiul pentru scenografie pentru spectacolul Tragica istorie a doctorului Faust în Festivalul Internaţional de Teatru, Kisvarda, Ungaria, 2003.