Tema care ghidează ediția din acest an, a XXII-a, a festivalului „I Dialoghi di Trani” este „Grija”, ca practică zilnică în slujba binelui comun. Pe aceste premise consistente se bazează întâlnirile Dialogurilor, care vor anima și în acest an sălile și piețele din centrul istoric al orașului Trani, și la care vor participa actori, scriitori, jurnaliști, oameni de știință, alături de și personalități politice, profesori și economiști.
Anul acesta, România a primit din partea organizatorilor statutul de țară invitată, onoare ce coincide, în mod fericit, cu anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Accademia di Romania in Roma – reprezentanță a Institutul Cultural Român este onorată să susțină acest eveniment. Țara noastră va fi reprezentată de o scriitoare bine cunoscută și foarte iubită în Italia, unde i-au fost traduse până acum patru volume de poezie și două de proză și a obținut prestigioase premii literare: este vorba despre Ana Blandiana.
Această întâlnire cu publicul Dialogurilor, care se va desfășura sâmbătă, 23 septembrie, ora 11,30, va oferi spațiul ideal pentru a prezenta cea mai recentă apariție a scriitoarei în Peninsulă, și anume volumul „Variaţiuni pe o temă dată”, publicat anul acesta de editura Donzelli – în colecția „Donzelli Poesia”, în traducerea lui Bruno Mazzoni. Autoarea și traducătorul volumului vor întredeschide „cea mai metafizică dintre cărțile” Anei Blandiana, ce cuprinde o suită de poeme despre grija și iubirea traduse în „nedespărțirea prin moarte”. Desigur, organizatorii vor lăsa spațiu și pentru bine-cunoscutul și așteptatul dialog cu publicul, pe diferite teme pe care le abordează scriitoarea din România.
Iar pentru a ilustra cinematografic tema acestei ediții a festivalului, România propune spectatorilor proiecția filmului documentar „Toto și surorile lui” de Alexander Nanau (2014), proiecție ce se datorează colaborării cu casele de producție Strada Film, HBO Europe HBO și „Alexander Nanau Production”. Alături de România, Republica Moldova va fi reprezentată la Trani de scriitoarea Olga Căpățână, care va dialoga cu jurnalistul Luca Steinmann și cu scriitorul Giuseppe Sarcina.
Prezențele din România sunt asigurate de Accademia di Romania in Roma ca reprezentanță a Institutului Cultural Român, în colaborare cu Asociația Culturală “La Maria del porto” și sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Ambasadei Republicii Moldova în Italia și al Consulatului General al României de la Bari.
Programul României și al Republicii Moldova în cadrul festivalului:
- Vineri, 22 septembrie, ora 17: 15, Palazzo san Giorgio din Trani – Dialog cu scriitoarea Olga Căpățână, jurnalistul Luca Steinmann și scriitorul Giuseppe Sarcina; întâlnirea va fi precedată de salutul Ambasadorului Republicii Moldova, ES Anatolie Urecheanu.
- Sâmbătă, 23 ora 9:30, Biblioteca comunale G.Bovio din Trani – Proiecția filmului ”Toto și surorile lui/ Toto e le sue sorelle” de Alexander Nanau (2014) – în limba originală, cu subtitrare în limba italiană
- Sâmbătă 23 septembrie, ora 11:30, Biblioteca comunale G. Bovio din Trani – Întâlnirea cu scriitoarea Ana Blandiana și traducătorul Bruno Mazzoni și prezentarea volumului Variazioni su un tema dato (ed. Donzelli, 2023). Întâlnirea va fi precedată de un salut al dnei Lucreția Tănase, Consul general al României la Bari.
Despre volumul Variaţiuni pe o temă dată: Ana Blandiana însăși declară că este „un poem de dragoste despre nedespărțirea prin moarte. Cea mai metafizică dintre cărțile mele.” Volumul este alcătuit din 59 de poeme (sonete, însoțite de mici fragmente de proză) care compun marele poem de dragoste despre nedespărțirea prin moarte și care revin, asemenea variațiunilor muzicale, asupra temei.
Mai multe informații despre cea de-a 22 ediție a Festivalului „ I Dialoghi di Trani” la: https://www.idialoghiditrani.com/