Campania de strângere de fonduri îşi propune să strângă aproximativ 140.000 de dolari, Primăria Alba Iulia urmând să completeze diferența rămasă (de 30.000 de dolari) pentru realizarea proiectului.
Cimitirul evreiesc din Alba Iulia este deosebit de important pentru Alba Iulia şi pentru întreaga lume datorită monumentelor arhitecturale unice în România şi Europa. Iniţiatorii campaniei spun ca pierderea acestor monumente impresionante ar însemna nu doar o pierdere pentru comunitatea evreiască din Alba Iulia sau oraș ca un întreg, ci o pierdere pentru patrimoniul evreiesc european și internațional. Mai mult decât atât, cimitirul vechi de patru secole este un adevărat muzeu în aer liber, dezvăluind vestigiile vizitatorilor în diferite secvențe istorice din secolele XVII, XVIII, XIX și XX, făcându-l, de asemenea, unic în această privință.
Dacă vreţi să ajutaţi la realizarea acestui proiect, puteţi dona pe pagina proiectului (clic aici) sau puteţi da Share filmului "Marturii scrijelite in piatra" , realizat în 2015 de Municipiul Alba Iulia şi care descrie patrimoniul cultural şi arhitectural evreiesc existent în Alba Iulia, reprezentat prin sinagoga şi cimitirului evreiesc din centrul oraşului. Totodată, documentarul prezintă o scurta istoriografie a comunităţii de evrei din Alba Iulia, relevând oportunităţile şi provocările prezentate de patrimoniul evreiesc, precum şi importanţa prezervării şi conservării acestuia pentru viitorul oraşului.
O scurtă istorie
De pe pagina campaniei aflăm câteva lucruri interesante despre cimitrul evreiesc:
"Cimitirul Evreiesc din Alba Iulia este cel mai vechi din Transilvania și unul dintre cele mai vechi din România. Prima mențiune care face referire la Cimitir datează din a doua parte a secolului al XVIII-lea. Cimitirul a fost întotdeauna poziționat în partea veche a orașului, în apropiere de cartierul istoric evreiesc și la marginea Cetății Vauban Alba Carolina, care a fost construită în secolul al XVIII-lea, când Transilvania a intrat sub stăpânirea Imperiului Habsburgic.
Terenul cimitirului a fost cumpărat de la Primărie în 1764, cu toate că Cimitirul Evreiesc apare într-un plan de oraș, datând din anul 1752. Cel mai vechi plan al cimitirului, care a deschis primul registru de îngropare, conține numele celor care au fost îngropați în zona inițială. Mormântul rabinului șef Ezekiel Paneth (1823-1845), care a construit prima sinagogă zidită din Transilvania, a fost plasat în centrul său. Cimitirul și-a extins granițele sale în timp datorită donațiilor făcute de unii membri ai comunității evreiești, cum ar fi Moise și Iosif Mendel între 1874-1875. Inscripțiile funerare în limba maghiară și germană, precum și schimbările stilistice ale pietrelor funerare datează din aceeași perioadă. În secolul al XX-lea, familiile cele mai prospere din oraș au ridicat morminte monumentale în noua secțiune.
Cimitirul și-a pierdut, din păcate, vizibilitatea și importanța sa în timpul și după al doilea război mondial, când cea mai mare parte a locuitorilor evrei din oraș au părăsit țara. Rămâne una dintre cele mai importante cimitire evreiești din România datorită numărului mare de morminte și patrimoniului arhitectural prezent.
De asemenea, există o teorie potrivit căreia cimitirul ar fi fost mutat din cauza construcției Cetății Vauban."