Samurai, gheişe, călugări zen şi temple pe de o parte, Hello Kitty, Mario, j-rock şi anime pe de altă parte – unde începe şi unde se termină Japonia şi a sa cultură fascinantă?
Cu o istorie lungă şi controversată, această cultură a dat naştere unor paradoxuri ce cuprind stricte reguli şi ierarhii sociale, o dragoste pentru artă şi frumos, o filosofie a simplităţii îndelung studiate, dar şi o cultură a jocului şi a vizualului ce depăşeşte orice imaginaţie.
Nimic nu este întâmplător, iar ceea ce pare simplu şi uşor este rezultatul unor practici îndelung performate şi rafinate. Dacă samuraii erau poeţi, caligrafi desăvârşiţi şi strategi, gheişele studiau până la desăvârşire arta conversaţiei, în ziua de azi această viziune asupra vieţii/lumii se regăseşte în cultura organizaţională a corporaţiilor, în sistemul educaţional şi chiar în modul în care se construiesc jocurile video, benzile desenate (manga) ori animaţiile japoneze (Cool Japan).
Vă propun o incursiune în mentalitatea japoneză cu ale sale „curiozităţi”, pentru a explora următoarele teme:
1. Filosofie şi estetică – principiile unei vieţi împlinite în studiu şi minimalism, practicile shinto şi buddhiste, ceremonia ceaiului ori caligrafia, toate au un rost şi o semnificaţie aparte ce întreţin Japonia chiar şi-acum. Vom discuta despre impermanenţă, frumuseţea îmbătrânirii ori despre modul în care meditaţia se insinuează în viaţa de zi cu zi.
2. Artă şi mitologie – teatru, muzică, literatură, spirite şi zei ai naturii, toate se amestecă pentru a crea adevărate ”bijuterii” culturale. De la frumuseţea trecătoare a vieţii, la respectul pentru arta războinicului, japonezii desăvârşesc tradiţia pieselor noh, kabuki sau bunraku, sunetele specifice de shamisen, taiko sau biwa şi profunzimea unui haiku.
3. De la figura salariatului şi bushido corporatist la Cool Japan – contradicţii aparente şi o Japonie în schimbare, ce implică realităţi virtuale, staruri holograme (Hatsune Miku) şi o evoluţie tehnologică fără precedent. Să fie veşnica bătălie vechi-nou a culturii aflate în tranziţie?
În cele trei întâlniri vom aprofunda, astfel, perspectivele variate asupra vieţii în Japonia, din trecut în prezent, punând accent pe o istorie a mentalităţilor şi practicilor culturale traduse în simboluri, semnificaţii şi subiecte care continuă să ne surprindă în ziua de azi. Tradiţia şi (post)modernitatea se îmbină pentru a crea Japonia cu fascinaţiile sale.
Acest text este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei şi cu link către pagina acestui articol.
Întâlnirile au loc în 29, 30 şi 31 august (luni, marţi, miercuri)
Sursa: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2016/cultura-japoneza-intre-traditie-si-modernitate/