Timp de două luni cultura suedeză vine la București! Un sezon nordic în efervescență bucureșteană!
Vom putea să discutăm și să experimentăm creativitatea scandinavă, să o punem în context local și să vorbim despre viitor.
Miercuri, 5 octombrie – vernisaj
Expoziția Magi*k – o expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală. Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companiile suedeze, vă aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.
(MNAC Sala Dalles, 5 octombrie – 15 noiembrie)
https://www.facebook.com/events/307206349648025/
Joi, 6 octombrie – conferință
Școlile viitorului – o conferință în care se întâlnesc la un loc design, tehnologie, educație STEAM și antreprenoriat. Un dialog între experiențe și inițiative românești și suedeze. Invitatul special – Johan Wendt -, antreprenorul social al anului în Suedia, ne va vorbi despre Mattecentrum și Kodcentrum, rețele naționale de educație gratuită.
Vin și exemple românești, care aduc prototipuri și idei noi pe care le veți putea experimenta în direct: Bogdan Coman îl scoate pe simpaticul roboțel Woogie în lume și vă așteaptă să îl cunoașteți.
Mya Țărmure știe că viitorul este unul al tehnologiei, de aceea a înființat Small Academy, unde ține cursuri practice și distractive de robotică, programare și tehnologie.
Floriana Boldojar a co-fondat Universitatea Alternativă și The Entrepreneurship Academy deoarece crede cu tărie că avem nevoie de un model educațional centrat pe student și mult mai ancorat în realitate.
Alina Kasprovschi crede că un oraș puternic se construiește pe comunități unite și prin investiție în educație. De aceea gestionează Fondul Științescu prin care sprijină educația STEAM în școli.
Ioana Calen de la Modulab este gazda serii, ea se va asigura că sesiunea de discuții va fi una productivă. (MNAC Sala Dalles, 6 octombrie).
https://www.facebook.com/events/959778034150189/
Vineri, 14 octombrie – duminică, 16 octombrie – pavilion în cadrul festivalului Creative East
Building Blocks – un mic atelier de construcții mari din lemn realizat într-o coproducție româno – suedeză cu Zeppelin, Fargfabriken, Eematico, Nod Makerspace, Școala 134 și Teach for Romania. Pe scurt, un grup de copii își imaginează o casă ideală – un loc de joacă, de învățat și de orice altceva, iar un grup de arhitecți îi iau în serios și construiesc această casă. Apoi expunem casa asta, să o vadă toată lumea, în cadrul festivalului Creative East (Industria Bumbacului și Nod Makerspace, 14 – 16 octombrie)
Marți, 18 octombrie – vernisaj
Expoziția H2O – despre sustenabilitate, identitate și estetică în arhitectura suedeză contemporană, o arhitectură ce se confruntă cu apa în toate formele ei, de la gheață și zăpadă la ploaie, râuri, bălți și nori. Participă la expoziție birourile suedeze de arhitectură Kjellgren Kaminsky Architecture, Kjellander Sjöberg, Notedesignstudio, Petra Gipp Arkitektur, PS Arkitektur, Wingardhs și IceHotel. (MNAC Sala Dalles, 18 octombrie – 15 noiembrie)
Duminică, 23 octombrie – seară de film
O seară de filme suedeze pe care o terminăm târziu cu ritmuri electronice înghețate.
(@Halele Carol, 23 octombrie)
Eveniment organizat de Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin
Partener principal: ABB
Sponsori: Absolut, H&M, Husqvarna, IKEA
Cu sprijinul: Ecolor, Ericsson, Scania, Securitas, Skanska, Volvo Trucks, Zewa.
Colaboratori: Asociația Oricum, Eematico, Expirat @ Halele Carol, Fargfabriken, IDZ, Modulab, Muzeul Național de Artă Contemporană, NOD Makerspace
Parteneri media: Arhitext, Cărturești, De Design.Tv, Designist, Feeder.ro, Ideaslab, Igloo, IQads, Modernism, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Ring, Șapte Seri, The Institute, Urbology
Magi*k (expoziție și conferință): Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural “București – Orașul in-vizibil” / Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Building Blocks (workshop, pavilion, publicație): Proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România – OAR, din timbrul arhitecturii / Proiect cultural co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.