fbpx

Visegrád Jazz Concert

Cu ocazia președinției Ungariei în Grupul Țărilor de la Visegrád (V4), Ambasada Ungariei la București și Institutul Balassi organizează un concert de jazz, invitând câte un artist din cele patru țări (Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia).

Ungaria va fi reprezentată de către saxofonistul Zsári Tamás, ceilalți membrii ai cvartetului fiind: Tomáš Liška, contrabas (Cehia), Marián Ševčík, percuție (Slovacia) și Kuba Stankiewicz, pian (Polonia).

„Acest cvartet este un exemplu perfect pentru ideea că în condiții de respect reciproc orice scop comun poate fi realizat, păstrându-ne valorile, cultura proprie. Fiecare muzician din trupă reprezintă un alt stat membru V4, astfel oferă o valoare cu adevărat europeană, de zile mari.” – Zsári Tamás

Zsári Tamás s-a născut la Budapesta, a absolvit Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, apoi a trăit și a lucrat câțiva ani în Statele Unite ale Americii. În 2001 a acceptat invitația primită din partea Budapest Jazz Orchestra, ca mai târziu să participe la fondarea Modern Art Orchestra. A colaborat cu numeroși muzicieni și multe formații din Ungaria, precum. Pege Aladár, Malek Andrea, Somló Tamás, Zsédenyi Adrienne, Cotton Club Singers, Charlie, Emil Rulez etc., dar și cu mari jazziști ai lumii, precum Bob Mintzer, Peter Erskine, Dave Liebmann. A urcat pe scena multor festivaluri din Ungaria și Europa. În prezent trăiește în Belgia, unde participă la concerte de club și festivaluri alături de cei mai renumiți muzicieni belgieni. Cu trioul său pe care îl formează cu un muzician francez și unul olandez, interpretează compoziții proprii.

Reclame

Tomáš Liška a absolvit Conservatorul Jaroslav Ježek din Praga, perfecționându-se cu Greg Cohen și John Hollenbeck la renumitul Institut de Jazz din Berlin. Albumele sale solo au câștigat numeroase premii în Cehia, ultimul album, intitulat Invisible Faces (2017) fiind o creație de vârf atât în domeniul jazzului, cât și al worldmusic. Tomáš a participat la multe festivaluri de jazz și a susținut numeroase concerte în Europa, America de Nord și de Sud, alături de muzicieni renumiți precum Sam Sadigursky, David Dorůžka, Hernán Hecht, Steve Walsh, Luboš Malina, Druhá Tráva, Beáta Hlavenková, Cyrille Oswald, Lenka Dusilová, Eternal Seekers, Mark Aanderud.

Marián Ševčík este unul dintre cei mai reprezentativi percuționiști ai generației sale. Marian a absolvit Conservatorul din Zilina, respectiv Conservatorul din Bratislava. A colaborat cu diverse formații de jazz din Europa, de la cele mai mici până la orchestre mari. A participat la numeroase festivalul din Europa: Austria, Germania, Suedia, Marea Britanie, Franța, Olanda, Spania, precum și în Statele Unite ale Americii, colaborând cu renumiți muzicienți precum: Bob Mintzer, Kevin Hays, Joel Frahm, Boris Kozlov, Rick Margitza, Benito Gonzalez, Joel Frahm, Kevin Mahogany, George Mraz, Alex Sipiagin, Mary Stallings, Essiet Okon Essiet, Donny McCaslin, Miroslav Vitous. În 2013 a realizat în Statele Unite ale Americii un album împreună cu pianistul Pavel Wlosok, contrabasistul Mike Holestein și saxofonistul Donny McCaslin.

Kuba Stankiewicz s-a născut la Wrocław, în Polonia. Numele pianistului Stankiewicz este legat de o carieră internațională de succes și numeroase albume de jazz. Sub influența jazzului american a decis să se prezinte la Berklee Academy din Boston, unde a obținut, în 1990, diploma de artist pianist. A câștigat Premiul Oscar Peterson și a intrat în finala Concursului Internațional de Piano Jazz Thelonious Monk din Washington DC. La începutul anilor nouăzeci a cântat cu Orchestra Artie Shaw, în cadrul turneului din Statele Unite ale Americii. După întoarcerea în Polonia a înregistrat albumul Northern Song, desemnat de Jazz Forum Magazin ca cel mai bun album de jazz polonez al anului 1993. De-a lungul anilor a colaborat cu Art Farmer, Scott Hamilton, Sheila Jordan și Harvie Swartz, precum și cu muzicieni legendari ai jazzului polonez Darek Oleszkiewicz și Piotr Baron. Albumul din 2015 cuprinde muzică de film semnată de compozitorul polonez distins cu Premiul Oscar pentru muzică de film, Bronisław Kaper, iar Kuba Stankiewicz îi are ca parteneri pe Darek Oleszkiewicz la contrabas și pe Peter Erskine la percuție. Albumul lui Stankiewicz cuprinzând compoziții de Henry Vars încheie seria de albume dedicate marilor compozitori polonezi de muzică de film născuți la începutul secolului XX.

Reclame

Exemple muzicale:

ZSÁRI TAMÁS: https://youtu.be/UoXcbRh4GnY

TOMÁŠ LIŠKA: https://youtu.be/vBtsrzbRUrM

MARIÁN ŠEVČÍK: https://youtu.be/sBWPtao6teU 

KUBA STANKIEWICZ: https://youtu.be/uIbaQnzXWXk

Intrarea este liberă, cu rezervare: https://goo.gl/forms/sxjqFmsBdFKrbehq1

Du vorba mai departe:
Reclame