We Stand With Refugees

De Ziua Mondială a Refugiatului, vă așteptăm să celebrăm împreună toleranța și diversitatea la MNAC.

În 2016, când atât strămutarea globală cât și retorica anti-migrație atinseseră un nivel record, UNHCR a lansat campania și petiția #Alaturiderefugiati (#WithRefugees) care invita publicul să dea dovadă de solidaritate față de persoanele ce fug din calea războiului și a persecuției.

Până în prezent, milioane de oameni din toată lumea au semnat petiția adresată guvernelor, care cere educație pentru fiecare copil refugiat, un adăpost sigur și șansa de a găsi un loc de muncă și a aduce o contibuție pozitivă comunității.

Pe măsură ce conflictele forțează din ce în ce mai multe familii să se refugieze, crește și teama publicului în fața necunoscutului, generând adesea dezinformare, intoleranță și discriminare. Campania #Alaturiderefugiati îi aduce pe refugiați și poveștile lor mai aproape de public.

Reclame

Refugiații sunt oameni ca noi, oameni obișnuiți care au supraviețuit unor situații limită, dorința lor cea mai mare este de a reveni la o viață normală. Pentru aceasta au nevoie de comunități deschise, primitoare, care să le permită să o ia de la început, să-și pună în valoare aptitudinile, talentul și puterea de muncă.

#Alaturiderefugiati la MNAC celebrează prin artă curajul, rezistența și talentul refugiaților, construiește punți între refugiați, migranți și comunitatea locală.

De Ziua Mondială a Refugiatului vă așteptăm să celebrăm împreună toleranța și diversitatea la MNAC.

Reclame

PROGRAM

15 IUNIE
19:00 ‒ Deschidere: Dl. Eduardo Yrezabal (UNHCR România), Eliza Drob (OMFest), Flavius Iloni-Loga (TRAF)

19:30 ‒ Vernisaj „Noi” – fotograf Alex Beldea
„Noi” ne invită în viețile a nouă persoane cu statut de refugiat și migrant, nouă povești de viață în care ne-am fi putut găsi oricare dintre noi. Fotografii de familie si instantanee înregistrate cu telefonul suprapuse cu portretele realizate de fotograful Alex Beldea sugerează un scenariu al vieții refugiaților diferit de stereotipurile care au împanzit spațiul mediatic vizual.
Alex Beldea este fotograf român mutat în Marea Britanie specializat în fotografie documentară. Dezbate subiectul crizei refugiaților din Europa în proiectele „Asma”, „Second Home” și „Valid for Travel” (inclus în New York Photo Festival).

20:00 ‒ Prezentare experiment „Dincolo de Granițe” – Anca Prodan (psiholog), Vlad Petri (artist vizual), Ligia Prodan
Vom prezenta rezultatele unei încercări de a apropia cetățenii români de persoanele cu statut de refugiat cu scopul de a crea un contact direct și emoțional între cele doua părți.

20:30 ‒ Concert “Roots Revival” – Mohamad Zatari, Mehdi Aminian, Behnam Masoun
Mohamad Zatari, Mehdi Aminian, Behnam Masouni vor cânta albumul “Quiter than Silence”, o sinergie între ney, setar, oud și voce, îmbogățit de sunetul unor noi instrumente: contrabas, percuție orientală și kamancheh. Creația artistică spune o poveste de prietenie dincolo de stereotipuri și conflicte politice între un artist iranian și unul sirian, în București, pe subtile ritmuri persane și alepiene.

16 IUNIE
13:00 ‒ Portret de copil (atelier pentru copii cu Irina Cangeopol și Atefeh Takhayori). Înscrieri deschise la info@mnac.ro.
Vom prezenta copiilor o fațetă umanistă a artelor vizuale, portretul în pictură. La final de atelier, cei mici vor face schimb de portrete cu autograf.
Irina Cangeopol este artist plastic, profesoară de arte la gimnaziu și specialist în educație culturală prin arte vizuale, cu experiență în programe de educație nonformală pentru copii de toate vârstele.
Takhayori Atefeh trăiește împreună cu familia ei în Romania de 14 ani, mutați din Iran. Atefeh are studii superioare în Arta Tradițională Iraniană și Arte Plastice, iar de-a lungul anilor a organizat diverse ateliere creative în cadrul Organizației Femeilor Refugiate din Romania, Organizatiei JRS, Icar, ARCA și ActivRandom.

17:00 ‒ Vernisaj „Skin Off” – Regina Damian
„SKIN OFF” este un discurs fără cuvinte care vorbește despre ruperea frontierelor, vizibile și mentale.
Într-o seară de mai, în Timișoara, 15 tineri din Italia, Macedonia, Letonia, Columbia, Turcia, Siria, Spania și România au încurajat trecătorii să lase un semn de susținere pentru refugiați. Rezultatul acestui experiment artistic este o pânză de 5 pe 2 metri realizată din bucăți mici de haine din piele care împreună arată ca o hartă a lumii.

17:45 ‒ „Subiectificare”. Spectacol de Teatru Forum, regia Ana-Maria Cazacu și Victor Dragoș

19:30 ‒ Concert Zaher Al Ani, Dragoș Mircea și Andi Buftea

20:10 ‒ Concert „The Seeds of Freedom” (ACE și Bety Pisică), muzica Octavian Horvath

21:00 ‒ Proiecție „Three Of Us” (r. Mario Maugeri, IT, 2017)

22:00 ‒ Proiecție Videoclipuri Muzicale interculturale

17 IUNIE
Ultima zi în care poți vizita expozițiile „Noi” (Alex Beldea) și „Dincolo de Granițe”.

Intrarea este liberă în data vernisajului de vineri, 15 iunie, iar în zilele ulterioare se va percepe taxa de acces în muzeu.
 

Du vorba mai departe:
Reclame