Managerul instituţiei muzeale, Paula Popoiu, a anunțat că, în acest moment, se lucrează la amplasarea casei, care a fost adusă la Muzeul Satului din satul braşovean Calbor.
Locuința va fi inaugurată în primăvară, cu tot ce înseamnă casă, interior, cu tot ceea ce e legat de istoria casei, potrivit proiectului ROM(a)NOR Interferences, implementat de muzeu.
Alegerea exponatului a fost făcută în urma unei cercetări de teren, în satele de romi din aproape întreaga ţară. Muzeografii au ales o casă care are o istorie, iar achiziția acesteia nu a fost una uşoară, reprezentanţii muzeului trebuind să negocieze cu moștenitorii lui Lazăr Năftănăilă.
Lazăr Năftănăilă a condus prima organizaţie a romilor – „Înfrăţirea Neorustică” -, care a luat ființă, la inițiativa acestuia, în anul 1926, la Calbor, în judeţul Făgăraş. Obiectivul principal al acestei asociaţii era ridicarea nivelului economic şi cultural al romilor. Asociaţia a publicat, opt ani mai târziu, şi primul ziar al romilor, intitulat „Neamul ţigănesc”. În ziar nu apăreau doar opinii politice, ci și poezii, între care unele semnate de Lazăr Năftănăilă.
Tot Lazăr Năftănăilă este cel care a organizat, la 18 iunie 1935, în Parcul Regina Maria din Făgăraş, prima adunare a ţiganilor din judeţul Făgăraş. El lupta pentru revendicările ţiganilor în vederea unui trai mai bun. Informații despre viața și activitatea lui Lazăr Năftănăilă din perioada comunistă sunt extrem de puține. Cert este că a fost cizmar și a murit la 75 de ani, în 1968, ca urmare a unei boli de plămâni.
Casa are o structură de lemn şi este lutuită și conține și un atelier, care a fost unul de cizmărie, dar şi locul în care se ţinea cazanul de ţuică. Pe lângă casă, la București vor ajunge și multe dintre obiectele din gospodărie, specifice zonei și care se regăseau în casa și curtea lui Lazăr Năftănăilă.
Paula Popoiu a informat că, după inaugurare, în perimetrul Casei Lazăr Năftănăilă vor fi organizate o serie de acţiuni specifice activităţilor romilor.
Ca o premieră în lumea muzeelor, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti a organizat primele cursuri dedicate romilor: decorator florar, confecționer obiecte metal, confecționer obiecte lemn, bijutier, tesator, antreprenoriat, în cadrul proiectului ROM a NOR Interferences. Despre incluziune socială, perseverență, toleranță, cunoaștere, educație, istorie și viitor, pe site-ul proiectului: https://romanorinterferences.ro