fbpx

Comerțul oriental în Transilvania – Negustorii „greci” din Brașov

Muzeul de Etnografie Brașov ne invită marți, 19 martie 2024, la orele 18:00, să participăm la vernisajul expoziției Comerțul oriental în Transilvania – Negustorii „greci” din Brașov, ce va avea loc la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului, nr. 15.

Expoziția se dorește a fi o poveste în imagini despre negustorii „greci” care secole de-a rândul au aprovizionat Transilvania cu mărfuri orientale, aducând în prim plan povestea acestor negustori, mărfurile tranzacționate de ei, precum și costume tradiționale grecești.

Însemnătatea acordată de principii Transilvaniei veniturilor încasate de fisc în urma comerţului de tranzit desfăşurat de negustorii sud-dunăreni, de asemenea, interesul aceleiași puteri în a limita monopolul exercitat de breslele locale au condus la crearea unui cadru favorabil desfășurării activității respectivilor comercianți. 

Mai mult, prin importantele legături pe care aceștia le aveau în întregul Orient și sud-estul Europei, ei au devenit deosebit de utili în organizarea comerţului extern al principatului. Sunt motivele care au făcut ca Transilvania să fie din ce în ce mai des frecventată de negustorii „greci”, fapt care a condus, în cele din urmă, la organizarea lor în Companiile de comerţ de la Sibiu și Brașov.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame