Cu șase ani în urmă, Institutul Liszt din București a inițiat o serie de expoziții legate de istoria culturii balneare. Întâi a fost prezentat Borsecul montan (2019), apoi Fonyód de pe malul Lacului Balaton (2020), Băile Herculane acoperită de patina timpului (2021), băile-monument ale Budapestei (2022), și portul maritim Fiume cu stațiunile balneare Abhazia și Crikvenica (2023).
Noua expoziție prezintă băile din Ținutul Sării. Aici, cultura balneară s-a statornicit întâi la Băile Corund, într-o stațiune balneară care în lungul secolului al XIX-lea a funcționat mai degrabă ca stațiune de importanță locală-regională. Dezvoltarea stațiunii Sovata Băi a luat avânt mai târziu, totuși, până în anii 1910 a devenit una din cele mai importante stațiuni din Transilvania, ulterior scena turismului de masă – lacul heliotermic Ursul fiind o senzație mondială și emblema primordială a localității și astăzi. Praidul renumit pentru salina sa, a luat înfățișarea de stațiune de fapt de-abia după Primul Război Mondial – prin istoria sa se poate reflecta cultura balneară a localităților miniere.
Expoziția oferă o imagine amplă a evoluției culturii balneare din regiune din era iluminismului până în 1989: rezumatele istoriei balneare pe epoci sunt prezentate în ordine cronologică, oferind posibilitatea de a urmări procesul de îmburghezire a societății transilvane și, ca parte a acesteia, a societății din Ținutul Sării. Între aceste rezumate se intercalează elemente expoziționale care evocă detalii incitante ale culturii balneare: cerdace pe Dealul Sării, regina teatrului maghiar Jászai Mari și Regina Maria a României, pitici și urși.
Expoziția va fi vernisată de curatorul Miklós Alpár – cercetător, cadru didactic universitar la Cluj, originar din Praid. Domeniul lui de cercetare este evoluția culturii vilegiaturii și turismului în Transilvania. Cele mai importante publicații ale sale sunt cartea cu titlul Idegen utazók Erdély és Máramaros sóbányáiban (18–19. század) / Călători străini în salinele din Transilvania și Maramureș, sec. XVIII-XIX, și monografia Parajd-képek a hosszú 19. században (1780–1918) / Reprezentările Praidului în lungul secol al XIX-lea (1780-1918), aceasta din urmă fiind varianta redactată a disertației sale de doctorat – ambele volume au apărut la editura Societății Muzeului Ardelean.
Expoziție despre cultura balneară din Ținutul Sării, realizată la solicitarea Institutuli Liszt, cuprinde fotografii, cărți poștale, material sonor și film cu valoare de document. Expoziția se bazează în principal pe colecția lui MÁRTON Zoltán Ernő, MIKLÓS Alpár și PÁL Imre.
La realizarea expoziției au contribuit cu materiale sursă următoarele persoane și instituții: Muzeul de Aragonit, Corund; Societatea Geografică Cholnoky Jenő, Cluj-Napoca; Deák Csaba; Muzeul Haáz Rezső, Odorheiu Secuiesc; Hegedűs László; Biblioteca Centrală Universitară, Cluj-Napoca; Muzeul Geografic Maghiar, Érd; Centrul Național al Cinematografiei, București; Biblioteca Națională Széchényi, Budapesta; Szolláth Hunor; Formația Tokos.