fbpx

Despre limba polonă, la Iași!

Cześć, gąszcz, czyżyk, źdźbło, mitrężyć, dżdżysto, gżegżółka, chrząszcz – descoperă frumusețea limbii polone în cadrul expoziției pregătite în versiune românească de Institutul Polonez din București.

Expoziția va putea fi văzută în perioada 5 martie – 22 aprilie 2024 pe gardul Muzeului Unirii din Iași și va fi însoțită cu mai multe evenimente organizate de Lectoratul de limba polonă la UAIC.

Institutul Polonez ne invită într-o călătorie printr-un alfabet neobișnuit, ascultând sunetele șuierătoare și foșnitoare ale limbii polone. Ghizii vor fi asocierile, punctele, liniuțele și codițele, care vă vor ajuta să ții minte cele mai interesante lucruri despre limba polonă.

Primul izvor care atestă limba polonă este un document papal de la începutul secolului al XII-lea. Acolo apar cele mai vechi nume și prenume poloneze. Primul text mai lung este scris aproximativ 200 de ani mai târziu. În secolul al XV-lea existau deja poezii, proză și documente în limba polonă.

Reclame

Expoziția dedicată limbii polone prezintă o scurtă istorie a limbii, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Privitorul află, printre altele, care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polonez, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și, literal, fluieră, scârțâie și scrâșnesc pe planșele expoziției.

Expoziția nu doar că vă permite să descoperiți mai multe despre limba polonă, dar vă încurajează să învățați această limbă interesantă pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume!

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame