Szathmári Pap Károly, personalitate captivantă a istoriei artelor, legat de Transilvania, s-a născut la Cluj, unde a început studiile, urmând mai apoi la Viena și Italia. A revenit la Cluj, unde a desenat mai multe picturi de peisaj, oraș și viață, care au fost publicate în 1842–43 într-o serie de litografii intitulate Erdély képekben (Transilvania în imagini). În 1843 s-a mutat la București, unde a devenit pictor și fotograf al curții domnești din Țara Românească, devenind pionierul artei fotografice din zonă. Ziua de naștere a lui Szathmári Pap Károly este Ziua Artei Fotografice din România.
Cu această ocazie, Centrul Cultural Maghiar București a organizat expoziția de fotografie Ființe transparente a artistului fotograf Balla Árpád Zoltán.
Balla Árpád Zoltán este un artist fotograf, născut la Odorheiu Secuiesc în 1957. După terminarea studiilor universitare la Brașov, s-a întors în orașul natal. Din 1975 este prezent pe scena artei fotografice, având numeroase expoziții în România, Ungaria, Austria, Franța și Slovacia, reprezentând creativitatea artiștilor transilvăneni. Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Pe parcursul carierei, a fost distins cu mai multe premii, printre care se numără cel al Asociației Internaționale a Fotografilor (FIAP).
Colecția intitulată Ființe transparente tratează întâlnirea mistică a sticlei, a luminii, a umbrei, a formelor și a suprafețelor, surprinzând intangibilul, fragilitatea și prezența existenței. Balla Árpád Zoltán, cu compozițiile sale simbolice a obiectelor mici din sticlă – care nu au un sens propriu în sine – și cu utilizarea luminii ca instrument de creare a imaginii prezintă situațiile, sarcinile, dilemele și sentimentele recurente ale oamenilor și ale comunităților umane.
Colecția este alcătuită din cinci capitole. În primul capitol creațiile transparente prind viață, iar în cel de-al doilea, ele evocă evenimente recente în imagini alegorice. În al treilea capitol artistul își înfățișează gândurile despre cunoaștere, în al patrulea apare imaginea iluzorie a Parisului, iar în al cincilea capitol ajungem la abstractizare și căutăm răspunsuri la întrebările pe care ni le-am pus pe parcurs.
Expoziția poate fi vizitată până pe 16 februarie.