Vernisajul expoziției „Împletit de timp: Posmuș/Paszmos/Paßbusch printre istorii și oameni”, realizată în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, are loc în Castelul Teleki, în corpul central.
Expoziția reconstituie istoria familiei care l-a construit, dar și a locului în care este amplasat, mai specific satul Posmuș și va purta vizitatorii pe un traseu de explorare a contextului istoric, social, cultural și economic în care s-a dezvoltat acest castel, obiect de patrimoniu, de-a lungul secolelor.
Expoziția, care va fi una permanentă în acest spațiu muzeal nou reconfigurat, este parte a proiectului de intervenție culturală ”Castel viu: artă și comunitate la Posmuș”, o intervenție multidisciplinară care își propune să aducă comunitatea locală mai aproape de Castelul Teleki, recent reabilitat, aflat în proprietate publică, astfel încât acesta să devină parte integrantă a vieții comunităților rurale, unde este situat.
Proiectul a fost conceput pe baza fotografiilor și documentelor de arhivă ale familiei Teleki, aflate în colecția privată a dnei Ludvig Daniella și a desenelor lui Teleki Ernő păstrate în colecția Muzeului de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară din Budapesta, reproducerile desenelor fiind aduse pentru prima dată într-o expoziție în Transilvania. Prezentarea unor detalii ce țin de istoria economico-socială a satului Posmuș, realizată de conf. univ. dr. Cornel Ban la Copenhagen Business School, invită vizitatorii la o lectură a destinului familiei nobiliare, și implicit al Castelului Teleki, în paralel cu transformarea satului și a comunității locale, pentru a urmări specificul intercultural al acestui loc.
Conceptul expoziției îi aparține arhitectei Lavinia Cociubei, consultanța artistică fiind oferită de Ivona Tătar-Vîstraș și Miki Braniște. La documentarea materialului expus au colaborat Ludvig Daniella și conf. univ. Cornel Ban. Conținutul fotografic se bazează pe imagini oferite de Ludvig Daniella din arhiva personală, Muzeul de Arte Frumoase – Galeria Naţională Maghiară și Academia Maghiară de Științe – Departamentul de manuscrise și cărți rare.