Scriitoarea slovenă va intra în dialog cu Iulia Dromereschi, traducătoare, jurnalistă și facilitatoare culturală.
În deschiderea evenimentului vor vorbi ambasadorul Republicii Slovenia în România, Robert Kokalj și Katarina Dovč, lector de limba slovenă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București.
Dialogul va fi urmat de o sesiune de Q&A și autografe cu autoarea, care va oferi și autografe pentru volumul „Mă numesc Damjan”, publicat în 2023 la editura Casa Cărții de Știință; traducere din slovenă și note de Paula Braga Šimenc, prefață de Rodica Grigore. Evenimentul va avea loc în limba engleză.
Suzana Tratnik a studiat sociologia la Facultatea de Științe Sociale din Ljubljana și are un masterat în antropologia sexelor la Facultatea de Studii Umanistice (Institutum Studiorum Humanitatis) din capitala Sloveniei.
A debutat în 1997 cu un volum de proză scurtă, intitulat Pod ničlo (Sub zero grade). Este autoarea a șapte volume de proză scurtă și a șase romane, Ime mi je Damjan (2001) – Mă numesc Damjan, Tretji svet (2007) – A treia lume, Tombola ali življenje! (2017) – Tombola sau viața!, Norhavs na vrhu hriba (2019) – Balamucul din vârful muntelui, Pontonski most (2020) – Podul salvator, Ava (2021). Este o cunoscută activistă în cadrul mișcării LGBT (creatoare, în 1987, a primului grup de lesbiene – LL – din Europa de Est și colaboratoare a Festivalului de film LGBT, care are loc în fiecare an la Ljubljana) și autoare a patru monografii despre mișcarea lesbiană din Slovenia și literatura cu tematică lesbiană.
De asemenea, este o apreciată traducătoare din literatura engleză și americană. Pentru creația sa literară a fost răsplătită cu premiul Prešeren, cea mai înaltă distincție culturală din Slovenia (2007), Premiul pentru proză scurtă al orașului Novo mesto (2017) și Premiul pentru cel mai bun roman pentru tineret (2018). Opera sa literară a fost tradusă în peste douăzeci de limbi.
Suzana Tratnik face parte din scriitorii în a căror operă se fac auzite vocile persoanelor marginalizate în societatea urbană contemporană, aflate în căutarea identității lor sexuale. Este și cazul personajului principal din romanul Mă numesc Damjan, care s-a bucurat de un real succes încă de la apariția din 2001. A fost imediat transpus pe scenă (2002) și introdus în programa de literatură slovenă pentru bacalaureat (2009).