fbpx

Orașul Focșani, imortalizat de un “supus austriac”

Muzeul Vrancei anunță deschiderea expoziției de fotografie Franz Koroschetz.

Muzeul a adus în fața publicului, pentru prima dată, întreaga colecție de imagini realizate de unul dintre cei mai importanți fotografi din zonă. Franz Koroschetz a imortalizat momente fundamentale petrecute în fostul Județ Putna și în egală măsură a surprins personalitățile care au marcat istoria fostului județ și nu numai. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Unirii până la sfârșitul anului și va putea fi admirată, de luni până vineri, între orele 9-16. 

Franz Koroschetz era “supus austriac”, asta însemnînd locuitor din ţările romaneşti aflat sub protecţia unei puteri străine (Austria) beneficiind de o jurisdicţie specială şi de priviliegii fiscale. Primele fotografii realizate de el în Focşani datează dinainte de 1900. Studioul fotgrafic îl avea chiar lîngă Primărie, aşa cum scria chiar pe fotografii. 

“Pozarul” focşănean, născut în noiembrie 1868, s-a remarcat în primele decenii ale secolului XX ca fiind un fotograf de portrete de familie, dar a cochetat şi cu cărţile poştale. De asemenea, el s-a ocupat şi de imortalizarea unor evenimente din vechiul Focşani realizînd în 1931 un set de peste zece fotografii la inaugurarea Bornei de Hotar, eveniment la care a participat şi istoricul Nicolae Iorga. 

Reclame

Fotografiile sale depăşesc cu mult graniţele oraşului Focşani. Practic, dacă erai focşănean sau vrâncean şi voiai să te respecţi, trebuia să ai în casă cel puţin o fotografie cu tine sau cu cei dragi, făcută la celebrul de acum atelier Koroschetz. În timp, a ajuns să realizeze şi fotografii care surprind realităţile urbanistice ale Focşaniului. La serviciile lui s-a apelat în 1929, la moartea maiorului Pastia, filantropul care a lăsat oraşului Focşani două instituţii emblemă, teatrul şi Ateneul Popular. Koroschetz a fost cel care a imortalizat atmosfera din acele zile de doliu. Doi ani mai târziu, acelaşi Koroschetz este prezent la inaugurarea bornei de hotar unde participă şi Nicolae Iorga şi surprinde pentru posterioritate acest eveniment. De asemenea, el realizează o serie întreagă de fotografii care surprind clădirile de epocă din Focşani, străzile, obiceiuri ale oamenilor etc”, a declarat muzeograful Ionuţ Iliescu.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame