fbpx

Plugarul, obicei tradițional agrar de primăvară

Ne aflăm în perioada premergătoare Sfintelor Paști și totodată în mijlocul primăverii. Primăvara pentru țărani înseamnă și debutul muncilor agricole. Este perioada în care, în trecut, țăranii acordau multă atenție muncilor agricole având o legătură echilibrată cu lumea spirituală și cea materială.

Agricultura a constituit ocupația de bază a omului din cele mai vechi timpuri. Lucratul pământului era un adevărat ritual impus de un calendar agricol respectat cu strictețe. De-a lungul timpului, lumea arhaică a dedicat muncii agricole  versuri, cântece și diverse manifestări  folclorice. Pentru a prezenta tradițiile legate de muncile agricole, Muzeul de Etnografie Brașov a organizat, în cadrul Muzeului Etnografic „Gh. Cernea” din Rupea, expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară”.

Inspirat din truda și hărnicia țăranilor, Plugarul este cel mai important obicei agrar de invocare a fertilității desfășurat primăvara în majoritatea satelor din Țara Oltului. Prin acest obicei, comunitatea rurală sărbătorea primul fecior sau bărbat care ieșea cu plugul la arat. Expoziția prezintă plugarul sub două aspecte: cel al țăranului truditor al muncii câmpului și Plugarul ca cel mai important obicei agrar de primăvară care se practică și astăzi în câteva localități limitrofe zonei Rupea cu Țara Oltului.

Deși în trecut, Plugarul era sărbătorit în prima zi a lunii martie sau de Sf. Gheorghe, astăzi întreaga manifestare se desfășoară a doua zi de Paști fiind un atribut al cetei de feciori care își continuă activitatea în cadrul acestui ritual de primăvară. 

Reclame

Expoziția „Plugarul, obicei agrar de primăvară”, aduce în atenția publicului,  manifestarea obiceiului practicat și astăzi în câteva sate din Țara Oltului, secvențe  din cadrul obiceiului prezentate prin imagini dar și diversitatea uneltelor folosite de țărani în trecut pentru cultivarea pământului și recoltarea cerealelor.

Prin imagini, expoziția aduce în atenția publicului secvențe din cadrul obiceiului Plugarul din satele Cuciulata, Comăna de Sus, Comăna de Jos, Veneția de Sus, Veneția de Jos și Vad, obicei care astăzi se ține a doua zi de Paști după ce se termină slujba religioasă de la biserică. De asemenea, aceste informații sunt completate prin expunerea uneltelor agricole utilizate în trecut de către țărani la muncile agricole. În timpul vernisajului au fost prezentate publicului prezent ambele aspecte ale Plugarului cât și un film documentar despre acest obicei.

Expoziția este deschisă în perioada aprilie-iulie 2024!

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame