fbpx

Sezonul Cultural Polonia – România 2024/2025

Pe 3 martie 1921, reprezentanți ai Poloniei și României semnau la București „Convenția de alianță defensivă între Republica Poloniei și Regatul României” împreună cu o convenție militară secretă. Alianța a consolidat prietenia dintre popoarele noastre, devenind, conform spuselor mareșalului Józef Piłsudski „alianța inimilor”. 

După Al Doilea Război Mondial, atât Polonia cât și România au supraviețuit comunismului, pentru ca astăzi să fie unite printr-un Parteneriat Strategic, să fie aliați în cadrul Alianței Nord-Atlantice și parteneri apropiați în Uniunea Europeană. La fel ca acum mai mult de o sută de ani, împărtășim sentimente de prietenie și solidaritate. 

 În acest context, ziua de 3 martie 2024 a fost aleasă pentru a anunța programul „Sezonului Cultural Polonia – România 2024/2025”, prin care cele două țări își unesc forțele pentru a-și promova reciproc cultura, istoria și relația de prietenie. 

Reclame

Programul weekendului 2-3 martie:

  •  2 martie, ora 18.30, vernisajul expoziției de fotografie „Au fost trei surori și doar două cămăși” despre comunitatea poloneză din Bucovina la Muzeul Național al Țăranului Român din București
  •  3 martie, ora 19.00, recitalul remarcabilului pianist de jazz Leszek Możdżer la Filarmonica „George Enescu” (Ateneul Român) din București. 

Sezonul Cultural Polonia - România 2024/2025Leszek Możdżer este unul dintre cei mai remarcabili jazzmeni polonezi, pianist de clasă mondială, compozitor. S-a născut la Gdańsk, pe 23 martie 1971. A început să studieze pianul la vârsta de cinci ani, obţinând în 1996 diploma de absolvent al Academiei de Muzică din Gdańsk. Începuturile sale muzicale sunt marcate de colaborarea, încă din ultimul an de liceu, cu trupa condusă de clarinetistul Emil Kowalski, dar şi cu cvartetul Zbigniew Namysłowski. În 1992 a fost laureat al festivalului Jazz Juniors de la Cracovia. Aceasta a fost picătura care a declanşat o adevărată avalanşă de premii. Din acest moment, muzicianul polonez a câştigat toate premiile cititorilor revistei „Jazz Forum” la categoria „Pianistul Anului”  și a fost declarat de multe ori „Muzicianul Anului”.

În anul 2012, Możdżer a fost primul polonez care a devenit președintele juriului internațional al concursului Montreux Jazz Piano Competition din Elveția, care începând cu anul 1999 se desfășoară în fiecare an în cadrul Montreux Jazz Festival, fiind organizat sub patronajul prolificului muzician și producător american Quincy Jones. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame