fbpx

Recital de pian Roberto Prosseda, organizat de Institutul Italian de Cultură din București

Cu ocazia zilei de naștere a lui Felix Mendelssohn (3 februarie 1809), Institutul Italian de Cultură din București, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu din București, prezintă, luni, 5 februarie 2024, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, recitalul de pian susținut de Roberto Prosseda.

Programul include piese semnate de Felix Mendelssohn, Giacomo Puccini și Ennio Morricone. Roberto Prosseda este unul dintre muzicienii italieni cei mai activi si plurivalenți din panorama internațională actuală. Și-a câștigat renumele mondial după ce a înregistrat la casa de discuri Decca integrala compozițiilor pentru pian ale lui Felix Mendelssohn, incluse pe 10 CD (2005 – 2014), apărute într-un pachet unic în 2017 („Mendelssohn Complete Piano Works”).

În ultimii douăzeci de ani, Roberto Prosseda a interpretat cu regularitate împreună cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume. A susținut concerte dirijate de David Afkham, Marc Albrecht, Christian Arming, Harry Bickett, Oleg Caetani, Riccardo Chailly, Pietari Inkinen, Yannik Nezeit-Seguin, George Pehlivanian, Dennis Russel-Davies, Tugan Sokhiev, Jurai Valcuha, Jan Willem de Vriend.

Prosseda este deosebit de apreciat pentru interpretări din Mozart, Schubert, Schumann, Chopin, compozitori cărora le-a dedicat cele mai recente înregistrări de la Decca. Înregistrarea Sonatelor lui Mozart, interpretate la un pian Fazioli cu inegalabilul acordaj Vallotti (6 CD Decca, 2015-18), a obținut succese internaționale semnificative. În 2022 a terminat înregistrarea tuturor compozițiilor pentru pian ale lui Mozart.

Reclame

Din 2011 susține concerte în public și la piano-pédalier, după ce a redescoperit și a prezentat într-o primă interpretare modernă mai multe fragmente de Alkan și Concertul lui Charles Gounod pentru piano-pédalier și orchestră împreună cu Filarmonica Toscanini din Parma, și pe care l-a reinterpretat cu Berliner Symphoniker, Staatskapelle din Weimar, Filarmonica din Lahti, Netherlands Symphony Orchestra. A susținut peste 100 de concerte și recitaluri de pedal piano în întreaga lume.

Roberto Prosseda este, în același timp, și un promotor activ al muzicii, fiind creatorul unor programe muzicale inovative, de nivel mondial. Este promotorul și co-autorul a trei documentare de televiziune, în regia lui Angelo Bozzolini, produse de RAI și distribuite la nivel internațional de Euroarts, dedicate lui Mendelssohn, Chopin și Liszt.

Cartea sa “Il Pianoforte / Pianul”, un ghid pentru ascultarea repertoriului pentru pian, a fost publicată de editura Curci în 2013. În prezent, este directorul artistic al Cremona Musica International Exhibitions & Festival, al Ascoli Piceno Festival și al Patmos Chamber Music Festival, precum și consultant muzical la Teatro Comunale “Giuseppe Verdi” din Pordenone.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame