fbpx
Bethlen Gabriel: un fel de cronologie cu o statuie și o poveste cu un principe

Bethlen Gabriel: un fel de cronologie cu o statuie și o poveste cu un principe

Într-o zi de sâmbătă de mai (21 mai 2022, ca să rămână notat) președinta Ungariei, Novak Katalin, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, alături de primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, dezvelesc la Alba Iulia o statuie a principelui Gabriel Bethlen, la împlinirea a 400 de ani de la înfiinţarea Colegiului Academic, una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea.

La eveniment a venit și senatorul PSD de Alba, Călin Mătieș, care i-a oferit președintei Novak un buchet de flori și a pus un portret al lui Avram Iancu la picioarele statuii, pentru a aminti că au trecut 150 de ani de la moartea acestuia.

Toate cele de mai sus au construit povestea perfectă pentru o mulțime de știri politice, dar mai puțin despre cine a fost de fapt principele căruia i s-a dezvelit statuia și ce a făcut el pentru Alba Iulia și pentru Transilvania. Și nimic despre potențialul multiculturalității din Transilvania.

O viață de film: Silvia Hoișie - evreică româncă, supraviețuitoare a deportărilor în Transnistria, medic cercetător, ”mama Polidinului”

O viață de film: Silvia Hoișie – evreică româncă, supraviețuitoare a deportărilor în Transnistria, medic cercetător, ”mama Polidinului”

Silvia Hoișie este unul dintre acei oameni care rămân în memoria publică prin realizări care au ajutat milioane de oameni. În cazul ei, vestitul Polidin, prin care a rămas și în istoria medicinei românești. A trăit 95 de ani (24 iunie 1927 – 24 mai 2022) și da, viața ei chiar poate fi un subiect de scenariu de film, viața unui om care a trăit și a văzut în copilărie orori, răul din oameni, dar a ales să uite, să se concentreze pe muncă și mai ales să facă bine.