Coq au vin!

De 14 iulie vă propunem o reţetă emblemă a gastronomiei franţuzeşti: coq au vin!

În toată lumea este cunoscută versatilitatea. bogăţia şi savoarea preparatelor gastronomice franţuzeşti. De la quiche-uri şi ratatouille şi până la croissant şi escargots, regăsim preparate excelente, fine şi savuroase. Astăzi celebrăm Ziua Franţei gătind unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare: coq au vin!

 

Ingrediente:

  • 4 pahare de vin roşu
  • 1 ceapă are galbenă, tăiată julienne
  • 1 legătură de verdeaţă (cimbru, pătrunjel şi dafin legate bine cu sfoară)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 300 grame de ceapă perlată albă mică (eşalote)
  • 350 de grame de ciuperci tăiate în sferturi
  • 300 grame de bacon tăiate în felii de cca 1 cm
  • 3 linguri de unt nesărat
  • 1 cocoş (sau pui pentru a se face mai repede), tăiat în 8 bucăţi
  • 2 linguri de făină
  • 1 cană de supă de găină
  • Sare şi piper
  • Frunze de pătrunjel tocate mărunt pentru decor

Cum se face

  • Combinaţi vinul, puiul, ceapa galbenă şi mănunchiul de verdeaţă într-un bol. Acoperiţi cu folie alimentară şi lăsaţi cel puţin 4 ore sau chiar peste noapte la marinat. Scurgeţi puiul, ceapa şi buchetul de verdeaţă şi păstraţi vinul. Uscaţi puiul cu prosoape de bucătărie. 
  • Încălziţi uleiul într-o oală de fontă pe foc mediu-mare. Adăugaţi ceapa perlată şi gătiţi, amestecând mereu până când se înmoaie şi cepele devin uşor maronii, în jur de 8 minute.  
  • Scoateţi-le apoi cu atenţie din tigaie, puneţi-le pe un bol şi lăsaţi-le deoparte. 
  • Adăugaţi în oală bacon-ul şi gătiţi până când începe grăsimea să se topească şi să devină crocantă, timp de 10 minute. Scoateţi pe prosoape de hârtie şi lăsaţi să se scurgă. Puneţi deoparte. 
  • Adăugaţi o lingură de unt în oală şi apoi adăugaţi puiul asezonat în prealabil cu sare şi piper. Gătiţi şi întoarceţi o dată până când devine auriu pe ambele părţi, în jur de 10 minute. Transferaţi pe o farfurie şi puneţi deoparte. 
  • Adăugaţi făina şi gătiţi până când se înmoaie, cca 2 minute. Amestecaţi vinul şi supa rămase şi apoi puneţi puiul şi mănunchiul de verdeaţă înapoi în oală. Aduceţi la fierbere. Reduceţi la foc mediu şi gătiţi, cu capacul pus şi amestecând din când în când, aproximativ 15 minute până când puiul devine moale. 
  • Scoateţi de pe foc şi adăugaţi ceapa perlată şi ciupercile. Împărţiţi pe farfurii şi ornaţi cu bacon şi pătrunjel. 

 

Sursa: Saveur

Du vorba mai departe: