fbpx

Mânăstirea Šemljug, o veche mânăstire ctitorită de sârbi

Mânăstirea Šemljug, o veche mânăstire ctitorită de sârbi

Deşi astăzi sârbii reprezintă numai 0.1% din populaţia României, ei au fost o etnie destul de numeroasă mai ales în regiunea Banatului (au existat şi în Transilvania şi Muntenia) în secolele trecute.

Soldat de frontieră din zona Aradului (Pomorišje)Cei mai mulți sârbi locuiau în regiunea Banatului, dar mai existau comunități sârbești și în regiunea județului Arad, cunoscută în limba sârbă ca Pomorišje, dar și în alte localități ale Principatului Transilvaniei, bărbații servind ca soldați ai principilor Transilvaniei.

Sârbii au influenţat prin cultura şi tradiţiile lor populaţia română şi de aceea regăsim numeroase obiceiuri, tradiţii şi reţete „adoptate” de întregul Banat românesc. 

Reclame

Comunităţile sârbeşti au ridicat câteva mânăstiri ortodoxe, pe lângă Arad, Timişoara sau Caraş Severin.

Una dintre cele mai cunoscute este mânăstirea Săraca (mânăstirea Šemljug) din judeţul Timiş. Așezată în plină câmpie bănățeană, în localitatea Șemlacu Mic, orașul Gătaia, la 67 km sud de Timișoara, mânăstirea poartă hramul „Schimbarea la Față” (6 august).

Biserica veche a mănăstirii a fost ridicată în prima jumătate a secolului XV și se află pe lista monumentelor istorice.  Mânăstirea adăposteşte o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni și moaștele sfinților Nicolae, Tecla și Filofteia.

Reclame

 

Data exactă a întemeierii mănăstirii nu este cunoscută, însă conform unor izvoare documentare biserica mănăstirii a fost (re)zidită în 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana. Tradiția consideră ctitori la zidirea bisericii pe urmașii despotului Serbiei Gheorghe Brancovici, care au donat o icoană mănăstirii.

Mânăstirea Šemljug, o veche mânăstire ctitorită de sârbiMănăstirea a fost renovată apoi în 1730, de către Giuriciko Lazarevici și fii săi Nicolae și Jivan şi cu această ocazie a fost repictată fresca de către zugravii Andrei cu fiul său Andrei, împreună cu Iovan și Chiriac. La începutul secolului XVIII mănăstirea adăpostea o școală unde se învăța și pictura de icoane.

Mănăstirea funcționează până în 1778, când din ordinul împăratului Iosif al II-lea este comasată cu Mănăstirea Mesici de lângă Vârșeț, unde sunt duse și obiectele de valoare (cărți, icoane, obiecte de cult). În anul 1782 autoritățile austriece scot la licitație clădirile mănăstirii care sunt cumpărate de către Ioan Ostoici, un dregător bogat din Timișoara. Mănăstirea va rămâne în proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, perioadă în care se părăginește dobândindu-și denumirea actuală de „Săraca”.

Mânăstirea Šemljug, o veche mânăstire ctitorită de sârbiÎn 1932 Mănăstirea Săraca a fost răscumpărată de Episcopia Caransebeșului și a redevenit așezământ monahal. Desființată din nou în urma decretului comunist din 1959, va funcționa ca parohie. În anul 1963 au început lucrările care au dus la restaurarea completă a bisericii și a picturii. În 1987 s-a reluat viața monahală la insistența mitropolitului Nicolae Corneanu. Între anii 2001-2005 a fost ridicată noua biserică a Mănăstirii Săraca, pictată între 2006-2007 de pictorii Constantin și Petronia Dumitrescu-Gherghe.

Sursa: wikipedia.ro

Du vorba mai departe:
Reclame