Nu ştiu dacă sunt cu adevărat ungureşti, deoarece numele aminteşte vag de germană. Dar cine să mai ştie de unde vin nudli în învălmăşeala de gusturi şi arome din spaţiul carpato-danubino-pontic? După nume ai zice că sunt nemţeşti, bogăţia de nucă şi zahăr te duce cu gândul la zaharicalele turcilor, dar toţi din Transilvania se jură că nudli sunt ungureşti.
Şi în sprijinul afirmaţiei vin şi amintirile. În satul tatălui meu se ştia că sunt „jumătate unguri, jumătate români” iar nouă, puilor de români, ne plăcea să mergem pe uliţele ungureşti şi aruncam curioşi priviri care să cuprindă curţile mari din spatele porţilor ferecate.
Uneori, eram trimişi de unchi sau mătuşi în "sectorul maghiar" să împrumutăm sau să ducem înapoi te miri ce foarfeci sau unelte de grădinărit. Atunci era îmbulzeală mare care să le ducă, căci ştiam că vom fi primiţi cu nudli buni cu nucă şi zahăr.
Festinul nostru (trebuie să îi spun aşa pentru că mâncam nudli până ne durea stomacul) se încheia inevitabil cu râsete ruşinate când gospodinele ne întrebau: „no, vor ajuns puţişoarele?”.
Românii au preluat nudli şi aproape oriunde mergi în Transilvania dai peste minunatul desert care poartă în el amintirile copilăriei.
De ce ai nevoie
- ½ kg de cartofi fierţi în coajă şi curăţaţi
- 125 gr făină
- 1 ou
- 1/2 lingură ulei
- 3 linguri de griş
- O lingură de smântănă
- 50 gr unt
- 100 gr nucă macinată
- 120 gr zahăr amestecat cu un zahăr vanilat
- 1/4 linguriţă de scorţişoară
Cum se face
- Cartofii se dau pe răzătoare sau se zdrobesc.
- Apoi se amestecă cu făina, oul, grişul, uleiul, smântâna (opţional) şi se face un aluat moale. Aluatul va fi destul de lipicios, însă dacă aţi folosit cartofi făinoşi, albi, va fi îndeajuns.
- Se formează cu mâna pe masa dată cu făină şerpi de aluat şi se taie cam la 2-3 cm. Nudli se aşează pe o tavă tapetată cu făină până când le va veni rândul să ia calea oalei de fiert.
- Între timp se macină nuca şi se pune apa la fiert.
- Când apa fierbe (la foc mediu) se pun cu grijă nudli la fiert. După ce ies la suprafaţă se mai aşteaptă 2 minute şi apoi se scot într-o sită.
- Separat se topeşte untul. Nudli se pun în tigaia cu unt, se tăvălesc în unt şi apoi se adaugă nucă, zahăr şi scorţişoară după gust.
- Nudli trebuie să aibăo cuvertură zdravănă, altfel veţi auzi copiii bodogănind „ce s-a mai zgârcit la nucă şi zahăr!”
Poftă bună!
Jó étvágyat kívánunk!