Prillecken – gogoşi săseşti

Prillecken – gogoşi săseşti

Cei născuţi în Transilvania cunosc savoarea mâncărurilor săseşti, cu amestecul inconfundabil de gust dulce şi acrişor. Dar mai cunosc şi dulciurile care te întămpină la orice sărbătoare a saşilor. Mai modeste decât renumitul Hanklich sau budinca de clătite, gogoşile săseşti şi-au câştigat reputaţia de a înmuia orice inimă şi a şterge supărările, odată ce mesenii încep să guste una câte una gogoşile aburinde din vasul adânc de pe mijlocul mesei.

Cei născuţi în Transilvania cunosc savoarea mâncărurilor săseşti cu amestecul inconfundabil de dulce şi acrişor. Dar mai cunosc şi dulciurile care te întămpină la orice sărbătoare a saşilor. Mai modeste decât renumitul Hanklich sau budinca de clătite, gogoşile săseşti şi-au câştigat reputaţia de a înmuia orice inimă şi a şterge supărările, odată ce mesenii încep să guste una câte una gogoşile aburinde din vasul adânc de pe mijlocul mesei. 

De ce aveti nevoie:

  • 250 g de brânză quark (sau brânză de vaci)
  • 180 g de făină
  • 50g de unt
  • 70 g de zahăr
  • 2 ouă
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 500 g de untură
  • Zahăr după gust

Timpul de lucru: aproximativ 30 de minute

Cum se face

  • Untura se topeşte într-un vas adânc şi mai îngust 
  • Se pun într-un castron brânza de vaci, untul, zahărul și ouăle. Se amestecă bine până când amestecul devine pufos (cu un mixer rezultatele sunt mai rapide şi mai bune). Cerneţi făina și adaugaţi în ploaie la amestecul spumos, având grijă să amestecaţi încontinuu. Presăraţi bicarbonat de sodiu și amestecaţi aluatul viguros încă 5-10 minute.
  • Luaţi cu linguriţa sau lingura din amestecul din castron şi lăsaţi amestecul să alunece în untura fierbinte. Aveţi grijă ca focul să fie mare şi gogoşile să aibă loc suficient să înoate în grăsime pentru a le putea manevra şi a se prăji bine. Prăjiţi-le până când devin aurii-maronii şi apoi scoateţi-le (nu înainte de a le scurge bine într-o spumieră) şi tăvăliţi-le prin zahăr tos. Puneţi apoi gogoşile pe un prosop de hârtie pentru că îşi vor mai lăsa încă grăsime.  Dacă doriţi, refaceţi cuvertura de zahăr după ce s-au scurs bine. 
  • Din această reţetă veţi obţine 15-20 de gogoşi. Pentru o cantitate mai mare, ajustaţi cantităţile. 

Poftă bună!
Guten Appetit!

Fotografie preluată de la: Tortentempel.de

Articole similare

Afișul polonez la București

13 noiembrie 2017

Afișul polonez la București

Expoziția care conține lucrările a 50 de artiști marcanți, reprezentanți ai renumitei Școli Poloneze de Afiș, poate fi vizitată până la data de 25 noiembrie la UNAgaleria din București (str. Băiculești 29).
CinePOLSKA – filme poloneze la București

13 noiembrie 2017

CinePOLSKA – filme poloneze la București

Eroi care au schimbat epoci, oameni cu pasiuni mari sau care reușesc să ne binedispună în zilele de toamnă vor putea fi văzuți pe ecranul cinematografului Elvire Popesco din București în perioada 17-26 noiembrie, în timpul festivalului de film polonez CinePOLSKA.
Festivaluri de film la MŢR

13 noiembrie 2017

Festivaluri de film la MŢR

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii “KINOdiseea” are loc la Muzeul Ţăranului Român între 9 şi 15 noiembrie. Între 12 şi 19 noiembrie are loc Săptămâna Filmului Maghiar.

20 septembrie 2017

Folosind tehnici comunicative de predare, jocuri, proiecții și tehnologii de ultimă oră precum tabla interactivă și resurse online, dezvoltăm atât cele patru abilităţi necesare în învăţarea limbii franceze (vorbire, ascultare, citire, scriere) cât și vocabularul și structurile gramaticale specifice vârstei.