Un reportaj pentru ethnicmarket.ro, de Mihai DOROBANȚU
Vineri, 11 septembrie, a avut loc deschiderea celei de-a 5-a ediții a Balkanik! Festival, la Grădina Uranus. Ora de începere anunțată a fost 17,30, dar eu am ajuns devreme și ud. Dacă nu mergi cu mașina sau cu taxiul, cea mai scurtă modalitate de a ajunge la Grădina Uranus este să cobori la stația Izvor, străbați Parcul Izvor, mergi pe Bulevardul Libertății, faci dreapta pe Calea 13 Septembrie și stânga pe Strada Uranus.
Deși accesul poate fi un pic dificil, trebuie să recunosc că Grădina Uranus este perfectă pentru un astfel de festival. Fiind un spațiu verde încăpător, înconjurat de clădiri industriale abandonate, grădina ilustrează perfect felul în care locurile abandonate de industrie, pot fi ocupate de artă și cultură. În mijlocul grădinii se înalță un turn de cărămidă. Interiorul de lemn și acoperișul s-au prăbușit în timp, însă structura principală încă stă în picioare. Acolo a fost amplasat barul, un punct important mai ales că ploaia a întârziat începerea spectacolului cu aproximativ două ore. Am profitat de acest timp pentru a arunca un ochi în jur. Programul anunța nu doar muzică de calitate, ci și expoziții de artă, ateliere meșteșugărești și alte activități.
Atelierele meșteșugărești nu au fost de găsit, deși mai multe corturi au fost amplasate la fața locului. Am presupus că acestea lipseau din cauza vremii. De asemenea, expoziția de pictură a fost mutată la subsolul celei de-a doua locații, „The Ark”, pe strada Uranus la nr. 150. Expoziția de sculptură a fost instalată afară, chiar dacă a plouat. Exponatele erau fie sculpturi în lemn, făcute să semene cu anumite obiecte (de exemplu un avion de vânătoare sau o rachetă), fie instalații de artă abstractă. Sculptura care mi-a atras atenția semăna cu un cerb colorat în culori stridente, cu cap de om și coarne făcute din ramuri de copac, încă verzi.
Să trecem, însă, la felul principal: muzica. Așa cum am spus, spectacolul a început cu vreo două ore întârziere. Deși la începutul concertului nu erau decât 20-30 de oameni în public, numărul spectatorilor a trecut de 100 după lăsarea nopții. La ediția de anul trecut, Balkanik! Festival a adunat peste 10.000 de spectatori, așa că așteptările mele au fost mari.
Primii muzicieni care au urcat pe scenă au fost cei din proiectul Roots Revival Romania, inițiat de artistului iranian Mehdi Aminian. Proiectul reunește muzicieni din diverse țări și aduce piese tradiționale românești în centrul unor experimente contemporane cu influențe de jazz, folk și world music. La Balkanik! a avut loc premiera unui nou spectacol al acestor muzicieni – Doina Revival. Alături de percuționistul Marti Hosta, din Spania, pianistul Iosua Galev, din România, iranianul Zabih Vahid, la kamancheh, și solista Maria Casandra Hauși, Mehdi Aminian a reușit să armonizeze doina tradițională românească cu instrumentele tradiționale iraniene. Maria Casandra Hauși a făcut, ca întotdeauna, cu vocea ei specială ca sufletele și trupurile spectatorilor să vibreze.
Iată aici o piesă care cred că oferă o imagine despre muzica pe care o fac muzicienii din Roots Revival:
https://www.youtube.com/watch?v=_HU6-O88Jeg&index=2&list=PL40bSdpQjo1ASve80ET-qJwlv0CEumOhu
Atmosfera s-a schimbat când a urcat pe scenă trupa bulgară „Ivo Papasov & His Wedding Band”. Clarinetistul Ivo Papasov a dobândit recunoaștere mondială datorită stilul său influent de jazz-folk. Artiștii și-au încântat audiența cu o variantă contemporană de „Stambolovo”, muzică de nuntă bulgărească. Deși versuile nu erau, evident, în limba română, muzica ne-a transmis tuturor energie, voioșie și dragoste de viață. În ciuda frigului, pentru unii abia acum începea distracția.
Puteți avea o imagine despre ce înseamnă genul ăsta de muzică dacă ascultați piesa aceasta:
https://www.youtube.com/watch?v=GSFHHL9JNN0
În rezumat, prima zi de Balkanik! Festival a fost o experiență plăcută. Programul de sâmbătă cuprinde concerte cu Lemon Bucket Orkestra, Kocani Orkestra și Fanfara Ciocârlia. Pe primii poate nu îi cunoașteți, dar de Fanfara Ciocârlia cu siguranță ați auzit, e o ocazie bună să veniți să îi și ascultați.