Cum să faci un lokum (rahat) delicios!

Pentru că este Șeker Bayrami, ne-am decis să vă prezentăm modul în care se face unul dintre cele mai savuroase deserturi turceşti: rahat sau lokum.

Pentru că este  Șeker Bayrami, ne-am decis să vă prezentăm modul în care se face unul dintre cele mai savuroase deserturi turceşti: rahat sau lokum. Nu este greu de făcut, este nevoie numai de puţină atenţie şi veţi obţine un desert delicios! 
Aceasta este reţeta de bază însă o puteţi îmbogăţi după imaginaţia proprie, adăugând fistic, nuci, stafide sau ce credeţi că se potriveşte gustului fin şi dulce!

Cum să faci un lokum (rahat) delicios!

De ce aveţi nevoie:

 • Ulei de măsline pentru uns
 • 860 de grame de zahăr tos
 • 1 litru de apă
 • 1 linguriţe de suc de lămâie
 • 1 linguriţe de gelatină pudră
 • 130 de grame de făină de porumb
 • 1 linguriţă de bitartrat de potasiu (crèmă de tartar)
 • 1 lingurţie de esenţă de apă de trandafiri
 • Colorant roşu
 • 300 de grame de zahăr pudră

Cum se face

 1. Ungeţi o tavă de prăjituri cu ulei de măsline. Puneţi hârtie de copt pe fund şi pe margini, permiţând hârtiei să atârne.
 2. Puneţi zahărul şi 500 de ml (2 căni) de apă într-o tigaie cu fundul greu şi încălziţi la foc mic până când se topeşte zahărul. Puneţi un termometru de zahăr în tigaie. Creşteţi temperatura la foc mediu. Încălziţi amestecul, adunând din când în când zahărul de pe margine cu o pensulă de patisserie înmuiată în apă, timp de 25 de minute sau până când termometrul ajunge la 125 de grade Celsius. Adăugaţi sucul de lămâie.
 3. Între timp, puneţi gelatin, făina de porumb şi crema de tartar într-o tigaie mare. Adăugaţi puţină apă şi folosiţi un tel pentru a face o pasta. Adăugaţi gradat apa rămasă. Puneţi tigaia pe foc mediu şi amestecaţi timp de 3-5 minute până când amestecul fierbe şi se îngroaşă. 
 4. Puneţi gradat siropul de zahăr în amestecul cu făină de porumb, amestecând constant (dacă mixtura face cocoloaşe, strecuraţi-o printr-o sită fină în altă tigaie). 
 5. Reduceţi căldura la foc mic. Amestecaţi din când în când pentru a preveni lipirea amestecului de fundul tigăii, pentru o oră sau până când amestecul este uşor auriu şi termometrul de zahăr ajunge la 110 grade. Adăugaţi apa de trandafiri şi câteva picături din colorant şi amestecaţi bine. Turnaţi amestecul în tava pregătită dinainte.
 6. Lăsaţi amestecul să se răcească la temperatura camerei şi puneţi-l la frigider pentru 4 ore sau peste noapte până când se întăreşte.

Puneţi zahărul pudră pe un fund mare de lemn. Răsturnaţi rahatul pe fund şi tăiaţi în bucăţi de 3cm. Tăvăliţi bucăţile prin zahăr. Serviţi. 

Poftă bună! Afiyet olsun!

Cum să faci un lokum (rahat) delicios!

 

Sursa info: Taste.au

Du vorba mai departe: