Sărbătoarea Paştelui la evrei (Pesach)

Paștele, sau Pesach în ebraică, reprezintă una dintre cele mai mari sărbători evreieşti. Paştele creştin a preluat numele acestei sărbători. însă simbolistica evreiască este cu totul şi cu totul alta.

Paștele, sau Pesach în ebraică, reprezintă una dintre sărbătorile principale ale vechiului Israel. Este de fapt o combinaţie dintre un festival al primăverii, comemorarea exodului din Egipt (mai ales a nopţii când Dumnezeu „a trecut peste“ casele copiilor lui Israel în timpul ciumei – din succesiunea celor 10 plăgi ale Egiptului – și a zilei următoare, când israeliții au părăsit Egiptul în grabă). Centrată pe familie şi celebrarea mesei rituale (Seder), Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători evreiești.

 

Istoria Paștelui

 

Reclame

Sărbătoarea Paștelui îşi are rădăcinile în festivitățile de primăvară pre-israelite legate de prima recoltă de cereale și naşterea primilor miei. Apoi, contextul evreiesc a suprapus celebrarea marelui act de clemenţă a lui Dumnezeu din timpul Exodului, prin care i-a scăpat pe evrei din sclavia Egiptului.  Împreună cu Shavuot (Festivalul de săptămâni) și Sukkot (Festivalul corturilor), Pesach este unul dintre cele mai vechi prilejuri de pelerinaj, în timpul căruia bărbații adulți călătoresc la templul din Ierusalim să aducă jertfe. Din momentul distrugerii celui de-al doilea Templu în 70 AD (în timpul asediului Ierusalimului), atenţia sărbătorii de Pesach s-a concentrat mai mult pe masa ritualică, numită Seder, care are loc fie în casă , fie în comunitate.

 

Paștele acasă

 

Reclame

În așteptarea Paștelui, toată lumea face curăţenie generală. Apoi, în timpul sărbătorii, evreii îşi aduc aminte într-o manieră simbolică de graţia lui Dumnezeu care i-a salvat din sclavie. În acele momente străvechi, evreii nu aveau timp să lase pâinea la dospit şi de aceea legea iudaică interzice consumul (sau simpla posesie) de alimente care conţin fermenţi. Toate alimentele dospite sau fermentate sunt scoase din casă şi înlocuite cu alimente nedospite. Efortul este cu atât mai mare cu cât vasele care au conţinut alimente dospite nu au voie să conţină alimente nefermentate, deci este nevoie de vase curate, speciale pentru masa de Paşte.

 

Citeşte şi despre Tradiţiile ucrainene de Paşte

 

Ritualul central al Paștelui este Seder, o masă rituală aşezată cu atenţie după un anumit tipic, cu anumite semnificaţii. O serie de alimente simbolice sunt aşezate pe masă, dintre care cele mai importante sunt Mata, „pâinea întristării“ nedospită și Zeroah, o bucată de friptură de miel, în special un os al piciorului, care comemorează sacrificiul de Paşte din Templu.

 

Paștele în comunitate

 

Deși accentul Paștelui este pus pe celebrarea de acasă, nu trebuie uitat faptul că Pesach este o sărbătoare, în care nu ai voie să lucrezi. Există slujbe speciale, inclusiv lecturi biblice speciale, printre care se numărăr Shir ha-Shirim, „Cântarea Cântărilor“ și Hallel, Psalmii de laudă și de mulțumire pentru actul mântuitor al lui Dumnezeu din istorie. Ultima zi a Paștelui este una din cele patru dăţi din an, când se recită slujba Yizkor, de aducere aminte.

Tema generală a Paștelui este îndreptarea. La urma urmei, este sărbătoarea care celebrează intervenția lui Dumnezeu în istorie pentru a-i conduce pe copiii lui Israel de la sclavie la libertate. Este un moment de celebrare a lui Dumnezeu ca marele eliberator al omenirii. 

Du vorba mai departe:
Reclame