Pe vremuri dacă te plimbai pe bulevardul Pache Protopopescu sau pe bulevardul Ferdinand, puteai simţi din casele locuite de greci un miros apetisant de plăcintă care te făcea să te opreşti şi să visezi cu ochii deschişi la gustul ei.
Era mirosul de spanakopita, una dintre cele mai bune şi mai des preparate plăcinte greceşti, în care spanacul, brânza şi mirodeniile se amestecă creând un preparat demn de zeii olimpieni.
Spanakopita este perfectă caldă sau rece şi se face uşor.
Iată de ce aveţi nevoie:
Reclame
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 1 legătură de ceapă verde, tăiată mărunt
- 2 căţei de usturoi zdrobiţi
- 1 kg de spanac, curăţat, spălat şi tocat
- ½ de cană de pătrunjel proaspăt
- 2 ouă bătute
- ½ de cană de brânză ricotta
- 1 cană de brânză feta mărunţită
- 1 pachet de foi de plăcintă
- ¼ de cană de ulei de măsline
Cum se face
- Încălziţi cuptorul la 175 de grade Celsius. Ungeţi o tavă de copt.
- Căliţi ceapa, ceapa verde şi usturoiul în trei linguri de ulei de măsline. Adăugaţi apoi spanacul şi amestecaţi mereu până când spanacul este moale. Puneţi tigaia deoparte.
- Într-un bol mediu amestecaţi ouăle, ricotta şi feta. Puneţi apoi amestecul de spanac.
- Puneţi o foaie de plăcintă, ungeţi-o cu ulei de măsline şi repetaţi operaţiunea cu jumătate din foi. Întindeţi apoi amestecul pe foaia de plăcintă şi la sfârşit repetaţi operaţiunea cu foile de plăcintă rămase.
- Coaceţi plăcinta la cuptor 30 sau 40 de minute până când devine uşor maronie. Tăiaţi în pătrate şi serviţi-o fierbinte. Este foarte bună şi rece sau, dacă preferaţi, puteţi reîncălzi resturile rămase.
Poftă bună!
Καλή σας όρεξη!