fbpx

Seară de literatură la Institutul Italian de Cultură din București

Institutul Italian de Cultură din București organizează, în data de 6 februarie 2024, la ora 17.00, la sediul său din Aleea Alexandru 41, prezentarea versiunii în limba română a cărții „Le mystère Mussolini” / „Misterul Mussolini. Omul. Provocările. Eșecul” de Maurizio Serra (editura Trei, București, 2023, traducere din limba franceză de Anca Calangiu).

Dialogul cu autorul Maurizio Serra va fi moderat de Tina Savoi, directoarea Școlii Italiene Aldo Moro din București.

Figurând în topurile celor mai bune cărți din 2021 ale revistelor Lire și Le Point și înregistrând vânzări record imediat după publicare, biografia lui Mussolini semnată de Maurizio Serra a fost salutată de critici ca un eveniment istoric și literar. Om și lider politic extrem de complex, plin de contradicții, căutându-și modele în personaje celebre precum Napoleon sau Caesar, înainte de a fi fascinat de Hitler, il Duce poate da imaginea unui actor tragic în sensul nietzschean al termenului, dar și a unui revoluționar ratat. Cu toate acestea, și-a modernizat țara și a fascinat Europa înainte de a se prăbuși în tumultul și ostilitățile unui război civil care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Maurizio Serra relatează acest destin sinuos și pasionant pe baza unei documentații impecabile, într-un stil fluid care l-a impus ca autor talentat al magistralelor biografii dedicate lui Malaparte, Italo Svevo și d’Annunzio. O carte remarcabilă, menită să arunce o lumină nouă asupra unui personaj controversat al istoriei.

Această carte nu este o biografie a lui Mussolini, nici o reconstrucție a societății italiene din timpul celor douăzeci de ani de fascism până la Eliberarea din 25 aprilie 1945. Este o încercare de a evidenția un caz care continuă să apese conștiința italienilor după mai bine de șaptezeci de ani de la căderea fascismului: cazul unui om care a făcut totul pentru a rămâne indescifrabil și a devenit astfel un simbol al celor mai rele pasiuni colective. Printr-o documentare amplă și riguroasă, Maurizio Serra examinează toate aspectele evoluției politice și umane ale lui Mussolini: investighează impulsurile sale profunde, alegerile (și non-alegerile), declarațiile și comportamentele care au influențat destinul Italiei.

Reclame

Maurizio Serra este un diplomat și scriitor italian, membru al Academiei Franceze. Este primul italian care a devenit „Immortel”, titlul acordat oricui deține unul dintre cele 40 de fotolii în care este împărțită Academia franceză.

Născut la Londra în 1955, Maurizio Serra a absolvit Facultatea de Științe Politice la Universitatea din Roma în 1977 și și-a început cariera diplomatică în 1978. A fost viceconsul la Berlin între 1981 și 1984 și, ulterior, prim-secretar la Moscova pe vremea Uniunii Sovietice, din 1984 până în 1986. A fost consilier la Ambasada Italiei la Londra și a ocupat funcția de director executiv adjunct pentru Italia la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în perioada 1991-1996. A condus Institutul Diplomatic „Mario Toscano” al Ministerului Afacerilor Externe din 2000 până în 2008, stimulând pregătirea diplomaților și a personalului ministerului. În 2010 a fost numit ambasador la UNESCO la Paris și și-a încheiat cariera ca ambasador la ONU la Geneva.

A predat Istoria Relațiilor Internaționale la Universitatea Internațională de Studii Sociale Guido Carli (Luiss) din Roma. Este autorul a numeroase eseuri și articole. Dintre cărțile sale se remarcă biografiile scriitorilor Curzio Malaparte, pentru care a câștigat Premiul Goncourt pentru biografie, Italo Svevo și Gabriele D’Annunzio. La 9 ianuarie 2020, Maurizio Serra a fost ales membru al Academiei Franceze. Este primul italian care deține prestigioasa funcție pe viață a instituției culturale din Paris.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame