Centrul Cultural Armean din București organizează expoziția UNA SUTĂ ANI, cu ocazia a 100 de ani de la nașterea lui Matty Aslan, remarcabil caricaturist, grafician, ilustrator de carte, regizor și scenarist de filme de animație.
Expoziția, curatoriată de artistul vizual Alexandru Ciubotariu, împreună cu Cristian și Mihai Dumitru fondatorii Asociației Muzeul Jucăriilor, va include ilustrații, caricaturi, cărți, manuscrise și proiecții ale unor scurtmetraje realizate de Matty Aslan. Programul mai include mese rotunde și alte evenimente conexe pe care Centrul Cultural Armean le va anunța ulterior.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 27 iunie, ora 19, la Centrul Cultural Armean din strada Armenească nr. 13. Vor vorbi Alexandru Ciubotariu (artist și co-curator), Varujan Vosganian (președintele Uniunii Armenilor din România), Mihai Stepan Cazazian (redactor-șef al revistei Ararat) și directorul Asociației Muzeul Jucărillor, Cristian Dumitru.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 iunie – 27 septembrie, cu un program ce urmează să fie comunicat săptămânal. În primele zile după vernisaj programul arată așa:
27 iunie – 19:00-21:00
28 iunie – 16:00-20:00
30 iunie – 12:00-16:00
Intrarea este liberă.
De ce e interesant de vizitat? Pentru că oferă posibilitatea de a intra în contact cu opera impresionantă a unui artist care a reușit să păstreze caricatura ca formă de artă și care a lăsat o moștenire importantă în grafica românească.
Pentru cine nu știe cine a fost Matty Aslan, iată mai jos o scurtă biografie:
Matei (Matty) Aslan s-a născut la 7 mai 1924 în orașul Ismail (astăzi în Ucraina), într-o familie de etnie armeană. Matty a copilărit la Iași, Craiova și Pitești, liceul absolvindu-l la Iași. În 1948, a absolvit Academia de Arte Frumoase din București. Din 1946, Matty Aslan publică desene și caricaturi în presă și realizează ilustrații de carte. A debutat în animație în anii ‘50, alături de Ion Popescu-Gopo și tatăl său, cu scurtmetrajul de animație Punguța cu doi bani. A fost un artist complet, participând din 1963 la saloane ale umoriștilor și anuale de grafică. În 1965, a expus la Salonul Internațional al Umoriștilor de la Bruxelles. A cultivat umorul-poantă, cu o incisivitate satirică potențată de replicile literare care îi însoțeau și explicau graficile.
Matty Aslan a fost de asemenea regizor și scenarist de filme de animație, lucrând la Studioul „Animafilm” din București. Printre filmele sale se numără O poveste cu ursuleți (1953), Formica (1973) și D-ale organigramei no.3 (1976). Seria „Formica” era destinată adulților, conținând fotograme ironice foarte concentrate. Înainte de Revoluția din decembrie 1989, Matty Aslan era autorul unei rubrici permanente în ziarul România Liberă, intitulată „Una pe zi de Matty”, pe care a realizat-o zilnic timp de 17 ani. Caricaturile sale nu vizau viața politică, ci mai ales cotidianul, devenind extrem de popular datorită aplombului și conciziei satirei directe.