La a VI-a ediție și la zece ani de la debutul ei, „Bienala europeană de poezie” de la Brașov este deja un festival cunoscut și recunoscut în țară și în Europa, un eveniment aflat în avangarda acestei arte contemporane exigente, care a reușit să aducă la Brașov nume importante, emergente sau consacrate ale poeziei actuale și să le valorifice prezența prin lecturi performative bine prezentate și prin includerea textelor în antologiile originale publicate (bilingve sau în limba engleză) și prin produsele video sau multimedia care au prelungit și documentat prestația poeților.
Evenimentul inițiat în 2013, de profesorul și scriitorul Andrei Bodiu, care are loc din doi în doi ani, îi va avea ca participanți pe poeții Răzvan Andrei (ROU), Ioan Coroamă (ROU), Andro Dadiani (GEO), Dumitru Fanfarov (MDA), Anastasia Gavrilovici (ROU), Andreu Gomila (CAT), Jeremy Allan Hawkins (FRA/USA), Cătălin Lazurca (ROU), Aušra Kaziliūnaitė (LTU), Dóra Mărcuțiu-Rácz (ROU), Mitoș Micleușanu (ROU), Vlad Moldovan (ROU), Radmila Petrović (SRB), Alke Stachler (DEU), Moni Stănilă (ROU).
„Nu este doar un simplu festival de poezie care agregă întâmplător poeți activi, ci este un festival care propune de fiecare dată un concept pe care noi îl simțim ca fiind important și relevant pentru strictul moment contemporan pe care îl traversăm. Anul acesta am simțit că trebuie să vorbim despre felul în care ne reprezentăm viața, valorile și identitatea în relație cu ceilalți, care ne definesc, care sunt parte din noi. Așa am ajuns la acest titlu – «Noi» sau «Us», în engleză, pentru că este limba de comunicare cea mai răspândită. Și poeții străini vor avea textele traduse în engleză pentru antologia festivalului și pentru a putea fi urmăriți la lectură”, spune decanul Literelor brașovene, conf.dr. Adrian Lăcătuș.
Fiecare zi de lecturi se va încheia cu un performance: vineri, pe 13 octombrie, invitatul este pianistul de jazz Robert Mitchell, iar pe 14 octombrie vor închide festivalul muzicienii Ana Dubyk – voce şi Răzvan Cipcă – chitară. Intrarea este liberă.