Evenimentul este o iniţiativă a Asociaţiei Uniunii Teatrelor Maghiare MASZIN, în colaborare cu UNITER. Teatrele membre ale Asociaţiei sunt Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul de Nord, Trupa „Harag György” din Satu Mare, Teatrul „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc şi Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc, împreună cu Ansamblul Nagyvárad din Oradea.
Unul dintre cele mai importante obiective ale instituţiilor fondatoare este să se concentreze asupra nevoilor culturale ale minorităţii maghiare. Festivalul BukFeszt îşi propune să ofere un program cultural diversificat, cu valori estetice ridicate, pentru comunitatea consistentă de etnie maghiară din Capitală, se arată în comunicat.
În cele cinci zile ale festivalului, organizatorii vor prezenta şapte spectacole importante din repertoriul lor, respectiv „Exit” de Matei Vişniec, regia Zakarias Zalan, producţie a Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc; „Caravaggio” de Visky Andras, regia Visky Andrej, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara; „Şase personaje în căutarea unui autor” de Luigi Pirandello, regia Anca Bradu, producţie a Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc; „Le Schmurz” de Boris Vian, regia Gyorfi Csaba, producţie a Teatrului Szigligeti, Ansamblul Nagyvarad, din Oradea; „Magyarosaurus Dacus” de şi în regia Gianinei Cărbunariu, producţie a Teatrului Szigligeti din Oradea; „Scripcarul pe acoperiş” de Sheldon Harnick, Jerry Bock, Joseph Stein, regia Erwin Şimşensohn, producţie a Teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc; „My Fair Lady” de Frederick Loewe, Alan Jay Lerner, regia Andrei Şerban, producţie a Teatrului „Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare
Un alt scop important al organizatorilor este promovarea teatrelor membre, conectarea mai intensă a instituţiilor lor la reţeaua teatrală naţională, prezentarea unor spectacole interesante din repertoriu, spectacole la care, din cauza distanţei geografice, n-au putut să ajungă mulţi critici de teatru, astfel munca acestor teatre minoritare, de multe ori izolate, pierde mult în ceea ce priveşte prezenţa pe harta culturală a României, se arată în comunicat.
Pentru publicul bucureştean spectacolele vor fi prezentate cu supratitrare în limba română. Biletele se pot procura de pe site-ul teatrului Odeon. Evenimentul este finanţat de către Departamentul pentru Relaţiile Interetnice şi de Fundaţia Comunitas.